Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geld over de balk smijten – Herkomst van de uitdrukking

Wanneer je overmatig veel geld uitgeeft, kan je zeggen dat je “geld over de balk smijt” (of gooit). De bekende uitdrukking wordt ook wel gebruikt om aan te geven dat iemand erg slecht met geld om kan gaan. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? En over welke balk gaat het hier?

- ad -

Voor de herkomst van deze uitdrukking wordt meestal gewezen op de verklaring die de bekende taalkundige F.A. Stoett optekende in zijn werk Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden (1923-1925). Volgens Stoett gaat het hier om een balk die in stallen vaak boven de ruif zit en sprak men oorspronkelijk van “het (niet) over de balk gooien”.

Een ruif is een houten of soms ijzeren, schuinstaand voederrek dat soms aan de wand van stallen bevestigd is, maar soms ook los in het midden van een stal of in een weiland staat. Als men hooi in de ruif gooit, kan het voorkomen dat men ook wat ‘over de balk’ van de ruif gooit. Hiermee ging hooi verloren en zo ontstond vermoedelijk de betekenis van verspilling.

Korenmaat

Een andere mogelijkheid is dat de uitdrukking “geld over de balk smijten” is te herleiden op de handel in koren. Volgens deze lezing verwijst de balk in de uitdrukking naar een stuk hout dat vroeger gebruikt werd om een korenmaat af te bakenen. Wanneer men deze korenmaat vulde tot boven de balk, gaf men eigenlijk meer koren weg dan nodig was. Ook hier ging het dus om verspilling. Over het algemeen achten taalkundigen de eerste verklaring echter waarschijnlijker.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Ook interessant: Geen cent te makken hebben
…of: Geld stinkt niet
Overzicht van historische uitdrukkingen en gezegden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0153.php?q=balk#hl1
-https://schrijvenonline.org/nieuws/herkomst-van-geld-over-de-balk-smijten
-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Hendrik Geeraert, een Belgische volksheld

  Hendrik Geeraert, een Belgische volksheld

  De Vlaamse historicus Benedict Wydooghe is al jaren gefascineerd door het verhaal van Hendrik Geeraert, de man die in 1914 de sluizen in Nieuwpoort opendraaide en zo het Duitse leger tegenhield. Oktober 2013 maand verscheen van zijn hand het boek …Lees bericht »
 • Eerste oorlog om Nagorno-Karabach (1988-1994)

  Eerste oorlog om Nagorno-Karabach (1988-1994)

  De oorlog om Nagorno-Karabach vond van 1988 tot 1994 plaats tussen Armenië en Azerbeidzjan. De regio Nagorno-Karabach behoorde ten tijde van de USSR formeel tot de Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, maar de meerderheid van Nagorno-Karabach was Armeens.Lees bericht »
 • Commandant Duinkerken wilde af van ‘al die Hollanders’

  Volgens de meeste geschiedenisboeken begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog met de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de bezetting na de capitulatie op 15 mei, na het bombardement van Rotterdam. Minder bekend is dat de strijd …Lees bericht »
 • Het gebaar van Georges Guynemer

  Het gebaar van Georges Guynemer

  De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gezien als een echte loopgravenoorlog. Dat dit beeld is ontstaan is te begrijpen, maar de Eerste Wereldoorlog was ook de oorlog waarbij het vliegtuig voor het eerst als wapen werd ingezet. In het onlangs verschenen …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las