//

‘De Mammon dienen’ – Herkomst van de uitdrukking

'De Mammon dienen' - Mammon en zijn slaaf, gravure van Johann Jacob Welzer (Publiek Domein - wiki)
'De Mammon dienen' - Mammon en zijn slaaf, gravure van Johann Jacob Welzer (Publiek Domein - wiki)

De uitdrukking ‘de Mammon dienen’ is afkomstig uit de bijbel en wordt onder meer gebruikt voor iemand die alleen maar geïnteresseerd lijkt in geld. De Mammon wordt beschouwd als een afgod.

Mammon op een afbeelding uit 1863
Mammon op een afbeelding uit 1863
Het woord is afkomstig uit het Syrisch en betekent zoveel als geld of rijkdom. In de bijbel komt het woord vier keer voor. De bekendste frase is te vinden in het evangelie van Matteüs, waar staat:

“Niemand kan twee heren dienen; want of hij zal den enen haten en den anderen liefhebben, of hij zal den enen aanhangen en den anderen verachten; gij kunt niet God dienen en den Mammon.” Mattheus 6:24

In de Willibrordvertaling is Mammon vertaald als geldduivel. De Duitse theoloog Peter Binsfeld (ca. 1540-1598) verbond Mammon als demoon aan een van de Zeven Hoofdzonden, namelijk Avaritia (hebzucht – gierigheid).

Ook interessant: Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden
…en: ‘Geld stinkt niet’ (pecunia non olet)
Boek: Muggenzifters en zondebokken – Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: