Dark
Light

‘De Mammon dienen’ – Herkomst van de uitdrukking

Auteur:
1 minuut leestijd
'De Mammon dienen' - Mammon en zijn slaaf, gravure van Johann Jacob Welzer (Publiek Domein - wiki)
'De Mammon dienen' - Mammon en zijn slaaf, gravure van Johann Jacob Welzer (Publiek Domein - wiki)

De uitdrukking ‘de Mammon dienen’ is afkomstig uit de bijbel en wordt onder meer gebruikt voor iemand die alleen maar geïnteresseerd lijkt in geld. De Mammon wordt beschouwd als een afgod.

Illustratie van de Mammon van de hand van  Louis Le Breton in een boek over demonen van  Jacques Collin de Plancy, 1863 (Dictionnaire Infernal)
Illustratie van de Mammon van de hand van Louis Le Breton in een boek over demonen van Jacques Collin de Plancy, 1863 (Dictionnaire Infernal)
Het woord is afkomstig uit het Syrisch en betekent zoveel als geld of rijkdom. In de bijbel komt het woord vier keer voor. De bekendste frase is te vinden in het evangelie van Matteüs, waar staat:

“Niemand kan twee heren dienen; want of hij zal den enen haten en den anderen liefhebben, of hij zal den enen aanhangen en den anderen verachten; gij kunt niet God dienen en den Mammon.” Mattheus 6:24

In de Willibrordvertaling is Mammon vertaald als geldduivel. De Duitse theoloog Peter Binsfeld (ca. 1540-1598) verbond Mammon als demoon aan een van de Zeven Hoofdzonden, namelijk Avaritia (hebzucht – gierigheid).

Ook interessant: Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden
…en: ‘Geld stinkt niet’ (pecunia non olet)
Boek: Muggenzifters en zondebokken – Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel

×