Van het spreekwoord ‘Als het kwartje gevallen is’ weten de meeste mensen wel wat het betekent. Minder bekend is waar dit mooie gezegde taalkundig gezien vandaan komt.
Een dubbeltje op z’n kant is een uitdrukking die aangeeft dat iets maar net goed is gegaan. Als je al dan niet met veel geluk een krappe voldoende op een toets haalt en daardoor nét je diploma behaalt, was dat een dubbeltje op zijn kant.
Het fenomeen witwassen, in het Engels bekend als ‘money laundering’, is een begrip dat we kennen uit de geschiedenis van de misdaad. Het is een methode om illegaal verworven geld te maskeren en het zo te laten lijken dat dit geld – vaak gaat het om enorme bedragen – een legale status te geven. Waar komt het bijzondere woord witwassen
Als iemand bij de pinken is, wordt die persoon gezien als snel, slim of bijdehand. Vroeger betekende het vooral zuinig zijn. In geen enkel geval verwijst het woord pink naar de kleine vinger. Waar komt de uitdrukking ‘bij de pinken zijn’ dan vandaan?
Het gezegde ‘aan de bedelstaf raken’ kan je als persoon beter maar niet overkomen. Wat betekent ‘aan de bedelstaf raken’ precies en waar komt dit gezegde vandaan?
Wanneer je overmatig veel geld uitgeeft, kan je zeggen dat je “geld over de balk smijt”. De bekende uitdrukking wordt ook wel gebruikt om aan te geven dat iemand erg slecht met geld om kan gaan. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? En over welke balk gaat het hier?
Het mercantilisme is een term uit de economische geschiedenis van de vroegmoderne tijd. Als economische tactiek werd het toegepast van globaal 1600-1800, met de Engelse Akte van Navigatie (1651) als meest typerende voorbeeld. Mercantilisme is een economische politiek die erop gericht is om de rijkdom van het eigen land te vergroten, door de import te verkleinen en export te vergroten.
De Duitse Mark, ook wel D-Mark of Reichsmark genoemd, was van 1948 tot 1999 het betaalmiddel in de westelijke bezettingszones van Duitsland, die het jaar erop, vanaf 23 mei 1949, de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) heetten. In Oost-Duitsland, de DDR, was tot 1990 de Ostmark in gebruik. In 1999 werd in het inmiddels herenigde Duitsland de euro ingevoerd.