Dark
Light

Gelders Archief ontsluit archief PGEM

1 minuut leestijd
Tekening van de bouw van de Centrale Gelderland, 1932. (Gelders Archief 0039-12874-0001)
Tekening van de bouw van de Centrale Gelderland, 1932. (Gelders Archief 0039-12874-0001)

Het Gelders Archief in Arnhem start op korte termijn met de ontsluiting van een groot archief van de Provinciale Gelderse Elektriciteits-Maatschappij (PGEM).

Het archief noemt de PGEM een “icoon uit de provinciale energiegeschiedenis”. De provincie Gelderland heeft geld beschikbaar gesteld voor de inventarisatie van de historische energietransporteur.

De PGEM werd in 1915 opgericht door de provincie Gelderland en enkele Gelderse gemeenten. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het elektriciteitsnet in Gelderland. In 1923 kreeg de PGEM ook toestemming om zelf energie op te wekken, onder meer door de latere Centrale Gelderland, een elektriciteitscentrale in Nijmegen. PGEM werd in 1994 opgesplitst in twee bedrijven: energieleverancier NUON en energienetwerkbedrijf Alliander.

Archivaris

Het archief van de maatschappij stond jarenlang in een bunker in Schaarsbergen. Alliander schonk het PGEM-archief enige tijd geleden aan de om het op te laten nemen in de provinciale archiefbewaarplaats, het Gelders Archief.

Het bestand bestaat vooral uit technisch materiaal, waaronder ook verschillende tekeningen, films, video’s en vele glasnegatieven en foto’s. Voor het project, dat meerdere jaren gaat duren, heeft het Gelders Archief een extra archivaris aangenomen.

×