Dark
Light

Gelders Archief

Gelders Archief in Arnhem, het regionaal historisch centrum voor de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal. De totale omvang van de verzameling is circa vijfentwintig kilometer.

Naoorlogse provinciale dossiers gaan open

De taken van het provinciaal bestuur namen in de periode na de Tweede Wereldoorlog enorm toe. Zo kwamen er onder andere bemoeienissen bij op het gebied van de milieuhygiëne, het bibliotheekwezen en bejaardenoorden, terwijl traditionele taken, zoals op het terrein van de ruimtelijke ordening, gemeentelijke herindelingen en toezicht op gemeenten en waterschappen meer aandacht opeisten.
Stuk van het Jaar-verkiezing

Vijf Gelderse topstukken

Het Gelders Archief heeft vijf archiefstukken geselecteerd voor de voorverkiezing van 'Stuk van het jaar 2014'. De komende tijd kan het publiek stemmen op de stukken. Het winnende archiefstuk is de Gelderse inzending voor de landelijke verkiezing.

Akten Gelderse Burgerlijke Stand integraal op internet

Het Gelders Archief gaat een zeer groot deel van de akten van de Burgerlijke Stand in Gelderland uit de periode 1811-1950 integraal op zijn website publiceren. De archiefinstelling heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het gaat om geboorteakten (1811-1902/1912), huwelijksakten en huwelijkse bijlagen (1811-1922) en overlijdensakten (1811-1950). De akten van de Burgerlijke Stand worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst.

Gelders Archief twee maanden dicht

Vanwege een grote verhuizing is de studiezaal Gelders Archief in Arnhem in april en mei niet toegankelijk voor het publiek. In deze periode wordt een grote hoeveelheid archiefmateriaal (bijna dertig kilometer materiaal) verhuisd naar het nieuwe archiefgebouw aan de Westervoortsedijk in Arnhem. De dienstverlening voor het publiek ligt gedurende deze periode stil. De archiefinstelling houdt het puibliek via de eigen

Gelderse memories van successie op internet

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Memories van successie zijn aktes waarin melding wordt gemaakt van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memories op. Ze werden gebruikt om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen. In