Dark
Light

Bevrijding in Harderwijk

Stuk van het Jaar-inzending van het Gelders Archief
Auteur:
1 minuut leestijd

De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legt de feestelijkheden rondom de herwonnen vrijheid treffend vast. De contrasten in de film zijn groot. Geallieerde troepen lopen op straat gearmd met Harderwijkse vrouwen. Duitse soldaten zitten als krijgsgevangenen verslagen op de grond. Vlaggen wapperen. Tanks rijden door de straten in een vrolijke parade. De bevrijdingsfilm van de Harderwijkse huisarts is bijzonder, omdat er niet zo veel films van de bevrijding in Gelderland zijn gemaakt, terwijl dat elders wel het geval is.

Bevrijding in Harderwijk
Bevrijding in Harderwijk
De zoon van Meijnen, die in Velp woont, schonk in 2009 de amateurfilm aan het Gelders Archief. Andere films van Meijnen uit de periode 1940-1960 die het Gelders Archief beheert zijn vooral vakantiefilms, onder meer gemaakt in Afrika.

De bevrijdingsfilm van Meijnen over de bevrijding van Harderwijk won met een straatlengte voorsprong de voorverkiezingen. De overwinning van de Harderwijkse amateurfilm in de voorverkiezing kwam vermoedelijk doordat de film stevig gedeeld werd op Facebook, onder meer via enkele (historische) regionale sites, en er een artikel in de Stentor van 8 augustus stond. Bovendien riepen verschillende Twitteraars op om op de film te stemmen.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


De Nederlandse archiefwereld was in 2014 in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. We stelden alle deelnemende archiefinstellingen in staat hun stuk op Historiek uit te lichten.
×