Dark
Light

Grachtenstelsel kasteel gevonden in Castricum

1 minuut leestijd
Foto: Still video RTVNH
Foto: Still video RTVNH

Aan de Doodweg in Castricum is donderdag tijdens een onderzoek met een magnetische weerstandmeter aangetoond dat er in de bodem nog restanten zijn van een vierkante structuur van een grachtenstelsel van een vroeger aanwezig kasteel. Het gaat om een kleine burcht met een slotgracht. Dat meldt de gemeente Castricum.

De gemeente werd over de mogelijke archeologische resten getipt door de Castricumse amateurhistoricus Hans van Weenen. Een professioneel bureauonderzoek van archeoloog Menno Dijkstra overtuigde het college van het belang van de locatie, waarop de gemeente besloot een nader onderzoek te financieren.

Metingen

Binnen het aangetroffen grachtenstelsel zijn donderdag gedetailleerde inmetingen gedaan, omdat daar structuren te verwachten zijn die met de indeling van het kasteelterrein te maken hebben. De uitslag hiervan wordt binnen enkele dagen verwacht.

De omgeving staat bekend om zijn archeologische waarden, maar niemand had volgens de gemeente gedacht dat op dit terrein ten zuiden van de Breedeweg/Doodweg, langs de spoorlijn, waarop dagelijks de studenten van het Bonhoeffercollege uitkijken, een Middeleeuws kasteel is geweest. De resten worden niet opgegraven.

Boek: Burchten & kastelen

Video over de ontdekking

×