De naam van het Duitse stadje Colditz in Saksen is voor altijd verbonden met wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het hier op een steile heuvel gelegen kasteel werd door het Duitse leger gebruikt als krijgsgevangenenkamp voor geallieerde officieren die bekend stonden als ontsnappingsgevaarlijk en deutschfeindlich.
Vlak over de Duitse grens bij Enschede is het kasteel van Ahaus te vinden. Vroeger diende deze waterburcht als residentie van de prins-bisschoppen van Münster.
De zegelstempel blijkt eigendom te zijn geweest van ridder Dirck van Nijenbeek (1232-1296), een voormalige eigenaar van kasteel Nijenbeek. Waarschijnlijk was hij ook de stichter van het kasteel dat dus ook naar hem is vernoemd.
Kasteel Cannenburch, een zestiende-eeuws waterkasteel in Vaassen. Hoewel het kasteel er een roerige geschiedenis op heeft zitten en ooit zelfs de slopershamer dreigde, is het bouwwerk vandaag de dag in goede staat voor het publiek te bezichtigen.
Op Tweede Pinksterdag openen meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen in Nederland de deuren. Dit in het kader van de jaarlijkse Dag van het Kasteel.
Het middeleeuwse burcht Elsloo in Limburg raakte begin zeventiende eeuw door hoge waterstanden in de rivier de Maas in verval. Uiteindelijk werd het ooit belangrijke bouwwerk van de heer van Elsloo volledig door de rivier verzwolgen.
Kasteel Het Oude Loo, ook wel Slot ‘t Oude Loo, is een oud jachtslot op het Kroondomein Het Loo te Apeldoorn. Het is tegenwoordig in gebruik als privé-buitenverblijf van koning Willem-Alexander.
Het middeleeuwse Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg behoort tot de grootste kastelen van Nederland.
De kastelen van Edward I van Engeland waren een krachtige demonstratie van de ontluikende vaardigheden en visie van de laatmiddeleeuwse bouwers.
Kasteel Hoensbroek is de winnaar van de Museumprijs 2021. Dat is afgelopen week bekendgemaakt. Aan de publieksprijs, die sinds 2007 jaarlijks wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, is een geldbedrag van honderdduizend euro verbonden.
Bij Velp hebben archeologen vorige week de resten van een verdwenen kasteel uit de Middeleeuwen gevonden. Het gaat om kasteel ‘Overhagen’ dat volgens oude getuigenverklaringen in het jaar 1530 op last van de hertog Karel van Gelre werd ingenomen en afgebroken. Dit na een ruzie met de toenmalige eigenaar Joachim van Wisch.
Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?
In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.
Met steun van de provincie Noord Holland wordt dit jaar onderzoek gedaan naar vier kastelen in de provincie: Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk), Kasteel Ter Wijc (Beverwijk) en Aelbrechtsberg (Bloemendaal).
Onderzoekers van archeologisch bureau RAAP hebben bij de zogeheten Sytzama stins, in het Friese dorp Warns, middeleeuwse gevechtssporen gevonden.
Archeologen hebben in Vianen (gemeente Vijfheerenlanden) twintig menselijke skeletten gevonden. De resten dateren volgens de onderzoekers uit de periode Late Middeleeuwen tot enkele honderden jaren geleden.
Wie in Drenthe en Overijssel is kan zich moeilijk voorstellen dat hier in de middeleeuwen veel kastelen hebben gestaan. Toch stonden er minstens 134 burchten, adellijke huizen en versterkingen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden binnen de kasteelmuren van Slot Loevestein waardevolle archief- en museumstukken opgeslagen om ze te beschermen tegen oorlogsgeweld.
In een meander van de Maas vlakbij het Gelderse dorpje Well (gemeente Maasdriel) bevindt zich het Slot van Well, ook wel bekend als het Huis van Malsen.
Het kasteel Dover Castle, aan de zuidoostkust van Engeland in Dover, is een middeleeuws kasteel dat als bijnaam ‘de sleutel tot Engeland’ heeft. Het kasteel, dat boven de beroemde witte krijtrotsen van Dover uitsteekt, staat bekend als het grootste kasteel van Engeland. Het staat langs het smalste stuk van het Kanaal en kent een bijzondere geschiedenis.Â
Recent hebben archeologen het terrein met nieuwe technieken onderzocht. Hierbij is een grote nieuwe kasteelstructuur gevonden. Vermoedelijk gaat het om de voorburcht van het complex.