Dark
Light

Graven van meer dan 6000 jaar oud gevonden bij Angeren

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto van een van de gevonden graven
Foto van een van de gevonden graven (Rijkswaterstaat)

Ter hoogte van Angeren, gemeente Lingewaard, hebben archeologen menselijke resten gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om personen die ongeveer zesduizend jaar geleden zijn begraven. Op dit moment zijn twee graven geïdentificeerd. Het vermoeden is dat het wellicht om een grafveld gaat en er nog meer graven ontdekt zullen worden.

De ontdekking is gedaan tijdens werkzaamheden bij de A15, ter voorbereiding van de doortrekking van de snelweg. De gevonden grafkuilen worden geheel uit de grond gelicht en vervolgens naar een laboratorium gebracht. Daar wordt de komende tijd nader onderzoek gedaan.

Volgens René Isarin, adviseur Archeologie van Rijkswaterstaat, gaat het waarschijnlijk om een zogenaamd hurkzitgraf:

“Hierbij is een persoon in een soort foetushouding in het graf gelegd. We vermoeden dat het graf ongeveer zesduizend jaar oud is, maar dat moet nog nader worden onderzocht.”

De gevonden menselijke resten zijn vermoedelijk delen van een schedel, een bovenarm en een onderarm. Graven uit deze periode zijn zeldzaam in Nederland. Skeletten blijven namelijk slecht bewaard in zure of ontkalkte bodem. Alleen wanneer bot onder het grondwaterniveau ligt, is er een kans om iets aan te treffen.

De vindplaats (Rijkswaterstaat)

De eerste boerensamenlevingen

Het graf is gevonden tijdens archeologische onderzoek gericht op de eerste boerensamenlevingen, die in deze omgeving zijn te vinden. “Vroeger zag het landschap er hier heel anders uit,” vertelt Isarin. “In het oosten, ter hoogte van de huidige Kampsestraat, stroomde een rivier in een brede geul.” Ongeveer zesduizend jaar geleden vormde de oever vanwege zijn hogere ligging een perfecte vestigingsplaats voor mensen. Het onderzoek moet de archeologen meer leren over de leefwijze van de toenmalige bewoners en de overgang van jagers en verzamelaars naar een boerenbestaan.

Twee jaar geleden werden enkele honderden meters oostwaarts van de huidige vindplaats ook al bewoningssporen van deze eerste landbouwers gevonden. Daarnaast is enkele kilometers westwaarts in Bemmel (ook gemeente Lingewaard) in 2018 een vrijwel intact grafveld uit de Romeinse Tijd ontdekt.


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×