Dark
Light

Gummibeertjes Haribo vieren 90e verjaardag

Auteur:
1 minuut leestijd

Het gummibeerje of dansbeertje
Snoepfabrikant Haribo vierde maandag de negentigste verjaardag van een bijzonder snoepje, het zogenaamde Gummibeertje.

Het snoepje werd in 1922 voor het eerst gemaakt door Hans Riegel, oprichter van Haribo. Volgens het bedrijf werd met dit snoepje, dat door Riegel dansbeer werd genoemd, gelijk ook de eerste steen gelegd voor het “latere internationale succes” van Haribo. De snoepfabrikant:

Het snoepje isnog geïnspireerd door de gedresseerde beren die nog tot in de negentiende eeuw optreden op jaarmarkten, kerkwijdingsfeesten en andere feestelijkheden, als vast bestanddeel van het entertainmentprogramma.

De eerste dansberen van vruchtengom waren wat groter dan de huidige goud- of gummiberen.

Drie jaar na de uitvinding van de dansbeer bracht Riegel een nieuw belangrijk product op de markt. Zijn bedrijf begon toen met de productie van dropproducten. Een eerste verkoophit was een lange dropstaaf met daarop de naam Haribo geperst. De dansbeer kreeg toen ook een neefje: zwarte beer. Momenteel verlaten dagelijks zo’n honderd miljoen snoepbeertjes de fabrieken van Haribo.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×