Gummibeertjes Haribo vieren 90e verjaardag

Het gummibeerje of dansbeertje
Snoepfabrikant Haribo vierde maandag de negentigste verjaardag van een bijzonder snoepje, het zogenaamde Gummibeertje.

Het snoepje werd in 1922 voor het eerst gemaakt door Hans Riegel, oprichter van Haribo. Volgens het bedrijf werd met dit snoepje, dat door Riegel dansbeer werd genoemd, gelijk ook de eerste steen gelegd voor het “latere internationale succes” van Haribo. De snoepfabrikant:

Het snoepje isnog geïnspireerd door de gedresseerde beren die nog tot in de negentiende eeuw optreden op jaarmarkten, kerkwijdingsfeesten en andere feestelijkheden, als vast bestanddeel van het entertainmentprogramma.

De eerste dansberen van vruchtengom waren wat groter dan de huidige goud- of gummiberen.

- advertentie -

Drie jaar na de uitvinding van de dansbeer bracht Riegel een nieuw belangrijk product op de markt. Zijn bedrijf begon toen met de productie van dropproducten. Een eerste verkoophit was een lange dropstaaf met daarop de naam Haribo geperst. De dansbeer kreeg toen ook een neefje: zwarte beer. Momenteel verlaten dagelijks zo’n honderd miljoen snoepbeertjes de fabrieken van Haribo.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: