Dark
Light

Harold Brown – Uitvinder van de elektrische stoel

Auteur:
1 minuut leestijd
Elektrische stoel - Foto: CC
Elektrische stoel (CC BY-SA 2.0 - Lee Honeycutt- wiki)

Hoewel de elektrische stoel eigenlijk een idee was van de tandarts Alfred Southwick, wordt de Amerikaan Harold Pitney Brown gezien als de uitvinder van de stoel.

Harold Pitney Brown
Harold Pitney Brown
Harold Brown ontwikkelde de stoel echter in opdracht van Thomas Edison. De stoel maakte gebruik van wisselstroom (AC). Opvallend, want Edison was een voorstander van gelijkspanning.

Zijn rivaal op de Amerikaanse elektriciteitsmarkt, George Westinghouse, gebruikte wel wisselstroom. Geen van beide uitvinders wilde echter dat ‘hun stroom’ gebruikt zou worden voor de elektrische stoel.

Edison wil dus kost wat kost dat de elektrische stoel gebruik gaat maken van de wisselstroom van George Westinghouse. Samen met Edison voert Harold Brown verschillende testen met de stoel uit. Er worden onder meer veel dieren gedood, zelfs een circusolifant moet er aan geloven.

De elektrische stoel wordt uiteindelijk op 6 augustus 1890 voor het eerst gebruikt. De moordenaar William Kemmler heeft dan de twijfelachtige eer de eerste persoon te zijn die geëlektrocuteerd wordt.

Boek: 1001 Uitvindingen


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×