Helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog

Verzetsmuseum Amsterdam
Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam hebben een serie bijeenkomsten georganiseerd waarin gesproken zal worden over de “actuele betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog”.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad en worden gehouden in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam.

Programma:

Donderdag 2 februari

Chris van der Heijden spreekt over zijn veelbesproken nieuwe boek Dat nooit meer. Van der Heijden promoveerde eind oktober op een geschiedenis van De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De kritieken waren niet mals, de promotiecommissie was verdeeld. Gespreksleider Jos Palm (OVT Radio).

- advertentie -

Donderdag 8 maart

Biografen over fout: Bas Kromhout vertelt over zijn biografie van Henk Feldmeijer, Ad van Liempt over zijn boek Jodenjacht en David Barnouw over Meinoud Rost van Tonningen.

Donderdag 5 april

Frits Barend interviewt drie oud-verzetsmannen: Wim van Norden van de Parool-groep, de heren Wellenstein en Goudswaard van het studentenverzet. Mogelijkerwijs zal ook Harry Verheij, ‘de laatste Februaristaker’, aanwezig zijn. Wat deden zij in de oorlog, wat waren hun drijfveren en wat kwam er van hun idealen terecht na de oorlog?

Donderdag 3 mei

‘Jacht op fout’ stelt de actuele opsporing en vervolging van mensen als Heinrich Boere en Klaas Carel Faber – beiden voormalige SS-ers – centraal.

- advertentie -

De bijeenkomsten beginnen steeds om 15:30 uur. Toegangskaarten kosten 12,50 euro (45 euro voor een passe-partout) en zijn te reserveren via tel. 020-6202535 of lezingen@verzetsmuseum.org

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: