Helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog

Verzetsmuseum Amsterdam
Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam hebben een serie bijeenkomsten georganiseerd waarin gesproken zal worden over de “actuele betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog”.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad en worden gehouden in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam.

Programma:

Donderdag 2 februari

Chris van der Heijden spreekt over zijn veelbesproken nieuwe boek Dat nooit meer. Van der Heijden promoveerde eind oktober op een geschiedenis van De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De kritieken waren niet mals, de promotiecommissie was verdeeld. Gespreksleider Jos Palm (OVT Radio).

Donderdag 8 maart

Biografen over fout: Bas Kromhout vertelt over zijn biografie van Henk Feldmeijer, Ad van Liempt over zijn boek Jodenjacht en David Barnouw over Meinoud Rost van Tonningen.

Donderdag 5 april

Frits Barend interviewt drie oud-verzetsmannen: Wim van Norden van de Parool-groep, de heren Wellenstein en Goudswaard van het studentenverzet. Mogelijkerwijs zal ook Harry Verheij, ‘de laatste Februaristaker’, aanwezig zijn. Wat deden zij in de oorlog, wat waren hun drijfveren en wat kwam er van hun idealen terecht na de oorlog?

Donderdag 3 mei

‘Jacht op fout’ stelt de actuele opsporing en vervolging van mensen als Heinrich Boere en Klaas Carel Faber – beiden voormalige SS-ers – centraal.

De bijeenkomsten beginnen steeds om 15:30 uur. Toegangskaarten kosten 12,50 euro (45 euro voor een passe-partout) en zijn te reserveren via tel. 020-6202535 of [email protected]

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: