Week van de koloniale geschiedenis

Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana

De in Mexico geboren Julia Pastrana (1834-1860) leed aan twee zeldzame ziektes waardoor ze een nogal afwijkend uiterlijk had. Het lichaam van de Mexicaanse was zwaar behaard en daarnaast zorgde een ziekte ervoor dat haar lippen en tandvlees enorm opzwollen. Pastrana had daarnaast ongewoon grote oren en een enorme neus.

Julia Pastrana werd na haar dood tentoongesteld
Julia Pastrana werd na haar dood tentoongesteld
Charles Darwin schreef ooit over haar en wist te melden dat Pastrana in haar mond (hij mocht daar kennelijk in kijken) een dubbele rij tanden had, zowel op de onder- als de bovenkaak. Volgens de beroemde wetenschapper was Pastrana een “gorilla-achtige verschijning”.

Zoals zoveel mensen met bijzondere lichamelijke afwijkingen in die tijd, nam Julia Pastrana deel aan zogenaamde ‘freakshows’ in Canada en de Verenigde Staten. Pastrana werd hierdoor een internationale bekendheid. In 1857 trouwde ze met haar impresario, Thedor Lent. Het werd geen lang en gelukkig huwelijk. Julia Pastrana raakte zwanger en gaf in 1860 tijdens een verblijf in Moskou het leven aan een zoon, die eveneens zwaar behaard was. De baby leefde slechts drie dagen en moeder overleed aan complicaties die opgetreden waren tijdens de bevalling.

Een laatste rustplaats kreeg Pastrana na haar overlijden niet. Haar lichaam werd gebalsemd en ging hierna op tournee, samen met het gebalsemde lichaam van haar kind. Moeder en zoon werden een reizende curiositeit. In de jaren zeventig doken de twee weer op. Ze werden hierna ondergebracht in een wetenschappelijk instituut.

- advertentie -

Alsnog begraven

In 2013, ruim 150 jaar na haar overlijden, kreeg Julia Pastrana een officiële begrafenis. Haar laatste rustplaats bevindt zich in Culiacán, de plaats in het noordwesten van Mexico, waar Pastrana de eerste jaren van haar leven woonde.
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: