Dark
Light

Het rouwende hondje van George S. Patton

Auteur:
1 minuut leestijd
Het hondje van George S. Patton

Op 21 december 1945 overleed de Amerikaanse generaal George S. Patton bij een auto-ongeluk. Bovenstaande foto werd kort na zijn overlijden gemaakt. Patton’s hondje, de bullterriër Willie, lijkt te rouwen om het overlijden van zijn baasje.

George S. Patton en Willie
George S. Patton en Willie
George Patton nam tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer deel aan de invasies in Noord-Afrika en Sicilië. Hij stond bekend om zijn wat onstuimige manier van oorlogvoeren. Helemaal onomstreden was hij niet. Tijdens een incident met een patiënt-soldaat ging hij bijvoorbeeld zijn boekje te buiten door de soldaat te slaan en voor lafaard uit te maken. Patton kreeg hierdoor tijdelijk een lagere post.

Na de landing in Normandië kreeg Patton de leiding over het Derde Amerikaanse leger dat hij succesvol door Frankrijk en Duitsland leidde, tot aan de grens van Tsjecho-Slowakije. Na de oorlog zorgde hij opnieuw voor opschudding door voortdurend Russen te beledigen en zich positief uit te laten over de opleiding van de Waffen-SS.

Patton werd uiteindelijk teruggeroepen naar de Verenigde Staten. Een dag voor hij terug zou vliegen naar zijn geboorteland werd zijn auto geramd door een vrachtwagen. De generaal raakte zwaargewond en overleed enkele dagen later. En zijn hondje Willie had het hier behoorlijk moeilijk mee. Dat lijkt bovenstaande foto althans te zeggen.

Het hondje van George S. Patton

Willie met ‘dog tag’

Dat de hond en Patton erg aan elkaar gehecht waren staat in ieder geval vast. De generaal haalde het vijftien maanden dier uit een asiel in Londen. Het vorige baasje van de hond was een omgekomen RAF-piloot. Patton voelde zich aangetrokken door het gevaarlijke uiterlijk van de hond, die in werkelijk overigens helemaal niet zo moedig was.

Willie, vernoemd naar Willem de Veroveraar, werd dankzij Patton een beroemde hond. Hond en generaal waren onafscheidelijk. Het dier kreeg zelfs, net als alle militairen, een eigen ´dog tag´.
×