/

Historische glasvondst in centrum Roermond

Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

Foto’s: Gemeente Roermond
In de binnenstad van Roermond is in totaal ruim 1200 kilo glas gevonden. Het glas dateert uit de periode 1300 tot 1600. De meeste stukken glas zijn ongekleurd, maar er zitten ook ongeveer 8400 fragmenten bij van gebrandschilderde ramen. Deze zijn volgens de onderzoekers afkomstig uit kerken, woonhuizen en raadhuizen. Op het glas zijn onder meer afbeeldingen van mensen, dieren, engelen, demonen en geometrische voorstellingen te vinden.

Het glas bevond zich tussen de resten van een kelder van een huis dat in 1665 door een grote brand werd verwoest. De archeologen vermoeden dat op deze plek rond het eind van de zestiende eeuw een glasbedrijf gevestigd was. De gevonden glasscherven zouden bedoeld zijn voor hergebruik en in het huis omgesmolten worden tot nieuwe platen.

Het gevonden glas wordt opgeslagen in een depot van OB Research. Later wordt het overgedragen aan de provincie Limburg.

Bekijk meer over:

Archeologie, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: