Week van de koloniale geschiedenis

Historische glasvondst in centrum Roermond

Foto’s: Gemeente Roermond
Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

In de binnenstad van Roermond is in totaal ruim 1200 kilo glas gevonden. Het glas dateert uit de periode 1300 tot 1600. De meeste stukken glas zijn ongekleurd, maar er zitten ook ongeveer 8400 fragmenten bij van gebrandschilderde ramen. Deze zijn volgens de onderzoekers afkomstig uitkerken, woonhuizen en raadhuizen. Op het glas zijn onder meer afbeeldingen van mensen, dieren, engelen, demonen en geometrische voorstellingen te vinden.

- advertentie -

Het glas bevond zich tussen de resten van een kelder van een huis dat in 1665 door een grote brand werd verwoest. De archeologen vermoeden dat op deze plek rond het eind van de zestiende eeuw een glasbedrijf gevestigd was. De gevonden glasscherven zouden bedoeld zijn voor hergebruik en in het huis omgesmolten worden tot nieuwe platen.

Het gevonden glas wordt opgeslagen in een depot van OB Research. Later wordt het overgedragen aan de provincie Limburg.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: