Dark
Light

Historische glasvondst in centrum Roermond

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.

Foto’s: Gemeente Roermond
In de binnenstad van Roermond is in totaal ruim 1200 kilo glas gevonden. Het glas dateert uit de periode 1300 tot 1600. De meeste stukken glas zijn ongekleurd, maar er zitten ook ongeveer 8400 fragmenten bij van gebrandschilderde ramen. Deze zijn volgens de onderzoekers afkomstig uit kerken, woonhuizen en raadhuizen. Op het glas zijn onder meer afbeeldingen van mensen, dieren, engelen, demonen en geometrische voorstellingen te vinden.

Het glas bevond zich tussen de resten van een kelder van een huis dat in 1665 door een grote brand werd verwoest. De archeologen vermoeden dat op deze plek rond het eind van de zestiende eeuw een glasbedrijf gevestigd was. De gevonden glasscherven zouden bedoeld zijn voor hergebruik en in het huis omgesmolten worden tot nieuwe platen.

Het gevonden glas wordt opgeslagen in een depot van OB Research. Later wordt het overgedragen aan de provincie Limburg.

Boek: De kunst van gebrandschilderd glas

×