Anna Roemers Visscher verwierf in de zeventiende eeuw faam als dichteres en glasgraveerster. Oudste dochter van Roemer Visscher en zuster van Maria Tesselschade Roemers Visscher.
Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF een zeventiende-eeuws goudrobijnglas aangekocht. Het gaat om een vroeg exemplaar van uitvinder, alchemist en glasmaker Johann Kunckel.
Nadat de Engelse kranten in 1848 geïllustreerde artikelen hadden gepubliceerd over de versierde dennenboom, ontstond er in de gegoede kringen een rage om dit voorbeeld te volgen.
Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, 'koninklijk' glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam is moeder Louise de Coligny te zien met de jonggeborene op de arm.
Tussen de enorme hoeveelheden aardewerk en glasfragmenten in een beerput zijn meerdere fragmenten gegraveerd glas gevonden.
De Heilige Bloedkapel op de Brugse Burg had oorspronkelijk zeven paar prachtige glas-in-loodramen die het koor versierden.
Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam heeft een zeldzame karaf van A.D. Copier (1901-1991) aan de collectie toegevoegd. De karaf, die bestaat uit glas gevat in een verzilverd montuur, is volgens het museum uniek. Er is tot nu toe geen ander exemplaar van bekend.
De vondst bestaat uit gekleurd en gebrandschilderd vensterglas uit de periode van circa 1300-1850.
Stedelijk Museum Alkmaar werd in 2013 gemoderniseerd en kwam met twee nieuwe vaste opstellingen: ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ en ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’. Op Historiek plaatste het museum gedurende de verbouwing enkele berichten over objecten uit de eigen collectie. Tekst Leon Geutjes.
Over de Engelse periode van Vincent van Gogh is niet zo heel veel bekend omdat hij destijds nog niet schilderde. Wel had hij veel interesse in kunst.
In de zogenaamde neogotische kloostergang van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel werd recentelijk de vleugel die een imposante verzameling glazen siervoorwerpen tentoonstelt volledig gerenoveerd. Reden te over om één en ander van naderbij eens onder de loep te nemen. Een overzicht: Luxueus importproduct tijdens de middeleeuwen Ofschoon glas vaak op miniaturen en schilderijen voorkomt, zijn maar
Koningin Beatrix opent op 22 november tijdens een bijeenkomst in de Sint-Janskerk in Gouda de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid. Hierna zal ze de tentoonstelling in het naastgelegen museumgoudA bezoeken. Centraal in de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid staan de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de zogenaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en
Paleis Het Loo toont vanaf 8 oktober vele honderden souvenirs die herinneren aan gebeurtenissen rond het Huis van Oranje. Van een eeuwenoude aardewerk kruik met het wapen van de stadhouder uit ongeveer 1600 tot de bekende Oranjesouvenirs ter gelegenheid van de geboorte van de dochters van Willem-Alexander en Máxima. Al sinds de zestiende eeuw is het Huis Oranje-Nassau verweven met
In een brief aan zijn broer Theo schreef Vincent van Gogh in 1867 over twee glas-in-loodramen die hij in Engeland had gezien. Waar die glas-in-lood ramen waren wist niemand, maar nu beweert een Britse kunsthistoricus ze te hebben gevonden. Dat meldt de Daily Mail.
Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft een tentoonstelling samengesteld over de geschiedenis van Coca-Cola. De tentoonstelling 125 Jaar Coca-Cola is vanaf 17 april toegankelijk voor het publiek. Het museum in Hoorn wordt voor de tentoonstelling omgebouwd tot een zogenaamd ‘Coca-Cola museum’ en zal enkele maanden in het teken staan van de geschiedenis van het beroemdste frisdrankmerk ter
Bij archeologisch onderzoek is in Roermond een grote hoeveelheid eeuwenoud glas gevonden. Volgens archeologisch onderzoeksbureau SOB Research gaat het om de oudste resten van gebrandschilderde ramen die ooit in Nederland zijn aangetroffen.
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een zeldzaam achttiende-eeuws glas verworven met daarop onder meer een afbeelding van de Surinaamse suikerplantage Siparipabo. Op het glas is naast de voorstelling van de suikerplantage de tekst t welvaren van Siparipabo gegraveerd. De voorstellingen zijn deels gepolijst. Na de heropening van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum krijgt het glas een belangrijke plaats in de