Museum Prinsenhof Delft heeft een tot dusver onbekend, 'koninklijk' glas-in-loodraam van Max Nauta uit 1936 verworven op een veiling. Afgebeeld is de doop in 1584 van Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje. Op het manshoge raam is moeder Louise de Coligny te zien met de jonggeborene op de arm.
Anna Roemers Visscher verwierf in de zeventiende eeuw faam als dichteres en glasgraveerster. Oudste dochter van Roemer Visscher en zuster van Maria Tesselschade Roemers Visscher.
Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam heeft een zeldzame karaf van A.D. Copier (1901-1991) aan de collectie toegevoegd. De karaf, die bestaat uit glas gevat in een verzilverd montuur, is volgens het museum uniek. Er is tot nu toe geen ander exemplaar van bekend.
Stedelijk Museum Alkmaar werd in 2013 gemoderniseerd en kwam met twee nieuwe vaste opstellingen: ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ en ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’. Op Historiek plaatste het museum gedurende de verbouwing enkele berichten over objecten uit de eigen collectie. Tekst Leon Geutjes.
Koningin Beatrix opent op 22 november tijdens een bijeenkomst in de Sint-Janskerk in Gouda de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid. Hierna zal ze de tentoonstelling in het naastgelegen museumgoudA bezoeken. Centraal in de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid staan de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de zogenaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en
Paleis Het Loo toont vanaf 8 oktober vele honderden souvenirs die herinneren aan gebeurtenissen rond het Huis van Oranje. Van een eeuwenoude aardewerk kruik met het wapen van de stadhouder uit ongeveer 1600 tot de bekende Oranjesouvenirs ter gelegenheid van de geboorte van de dochters van Willem-Alexander en Máxima. Al sinds de zestiende eeuw is het Huis Oranje-Nassau verweven met