Week van de koloniale geschiedenis

Holleeder maakt bezwaar tegen Heinekenfilm

Still uit de trailer
Willem Holleeder wil voorkomen dat de film De Heineken Ontvoering van regisseur Maarten Treurniet later deze maand in première gaat. Hij heeft daarom een kort geding aangespannen tegen IDTV Film.

Willem Holleeder was één van de criminelen die in 1983 biermagnaat Alfred ‘Freddy’ Heineken en diens chauffeur ontvoerde. Na drie weken vastgeketend te hebben gezeten werd het tweetal vrijgelaten. Kort daarvoor was 35 miljoen gulden losgeld betaald.In de door Maarten Treurniet geregisseerde film wordt het verhaal van de ontvoering vooral benaderd vanuit het perspectief van de ontvoerders. Rutger Hauer vertolkt in de film de rol van Freddy Heineken.

- advertentie -

Holleeder wil dus via de rechter een verbod op de film afdwingen. Waar hij bezwaar tegen maakt is niet helemaal duidelijk. Volgens een advocaat van IDTV zou Holleerder gesteld hebben dat de film het verhaal van de ontvoering honderd procent waarheidsgetrouw moet vertellen, meldt De Pers. Dit is in de film niet het geval. De rol van Willem Holleeder komt daar überhaupt niet in voor. Aanvankelijk werd acteur Reinout Scholten van Aschat gepresenteerd als de man die Holleeder zou spelen, maar dit ging uiteindelijk niet door. Hij speelt in de film nu de rol van Martin Erkamps, alias Remmetje. De rol van Holleeder zou in dit personage verwerkt zijn.

Willem Holleeder zit momenteel een gevangenisstraf uit vanwege afpersing. Het kort geding dient op 20 oktober, een week voordat de film in première moet gaan.

Trailer van de speelfilm

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: