‘Homerus schreef de Ilias rond 762 voor Christus’

Britse wetenschappers stellen dat Homerus zijn meesterwerken de Ilias en de Odyssee schreef rond 762 voor Christus. Dat meldt Nu.nl op basis van een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift BioEssays.

Beeld van Homerus in het British Museum – Foto: CC
Al duidelijk was dat Homerus de werken ergens in de zevende of achtste eeuw voor Christus schreef. Britse wetenschappers zijn er nu echter in geslaagd de werken veel preciezer te dateren. Ze hanteerden hierbij een zogenaamd statistisch model waarmee het vocabulaire van Homerus vergeleken werd met modern Grieks.

Bij het analyseren van de werken gingen ze vervolgens uit van wetenschappelijke gegevens over de snelheid waarmee woorden in talen veranderen en uit de mode raken. Volgens de wetenschappers is met grote zekerheid te zeggen dat de werken werden geschreven tussen 367 en 1157 voor Christus. Op basis hiervan stellen ze dat de Ilias en de Odyssee rond 762 voor Christus moeten zijn geschreven. Hoe ze precies bij dit jaartal uitkwamen is niet helemaal duidelijk.

De Ilias beschrijft een korte periode uit de Trojaanse oorlog, de grootste oorlog uit de Griekse tijd. Het verhaal speelt zich rond 1240 voor Christus af. Belangrijke figuren uit het boek zijn onder andere Achilles, Ajax, Nestor, Odysseus en Priamus.

- advertentie -

Overzichtspagina: Griekse mythologie
Boek: Mythen uit het oude Griekenland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: