Dark
Light

Houten maquette Zuiderzeemuseum gerestaureerd

Auteur:
1 minuut leestijd
De maquette van het Zuiderzeemuseum
De maquette van het Zuiderzeemuseum

In het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is sinds donderdag een houten maquette te zien die in 1983 werd gemaakt door Dirk Ent. De maquette toont de ambachtelijkheid van het oude Zuiderzeegebied en is recent gerestaureerd. Dit ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van het museum. Vanwege waterschade twintig jaar geleden was de houten maquette jarenlang niet te zien.

Detailfoto van de molen in de maquette, foto Studio Merike
Detailfoto van de molen in de maquette, foto Studio Merike – Zuiderzeemuseum
De gerestaureerde maquette is onthuld door enkele kinderen van de oorspronkelijke bouwer. Dirk Ent was timmerman en later aannemer. In 1983 werd hij gevraagd om met een maquette het verhaal van de bouw van het museum te vertellen en te laten zien hoe verschillende panden uit plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee naar het museum werden verplaatst. Het kerkje van Wieringen was zijn eerste ‘stuk’ voor de maquette: een proefstuk om te zien of het voldeed aan de wensen van het museum. Door ziekte moest Ent zijn werkzaamheden voortijdig staken. Sijfert Smit (1934-2022) volgde hem op.

Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, is blij met de vernieuwde maquette:

“Veel bezoekers die in het entreepaviljoen aankwamen, wisten niet waar ze naartoe gingen; dat hun bezoek met een boottocht begon. Ook denken veel mensen dat het buitenmuseum een bestaand dorp is waar een muur omheen is gezet. Met de maquette kunnen we nu het verhaal vertellen van de bouw van het museum; dat alle panden uit verschillende plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee op bijzondere manieren hierheen zijn verplaatst.”

In het heringerichte entreepaviljoen van het museum heeft de maquette een prominente plek in een glazen vitrine gekregen. Op schermen rondom staan touchscreens met informatie, geanimeerde foto’s en filmpjes over de verplaatsing van de panden naar het buitenmuseum, waaronder het kaaspakhuis, de smederij en de kapel.

Bezoekers bekijken de gerestaureerde maquette
Bezoekers bekijken de gerestaureerde maquette, foto Studio Merike – Zuiderzeemuseum

De voor de restauratie benodigde 30.000 euro is bijeengebracht door 293 donateurs. Zestig van hen ontvingen na afloop van de onthulling een certificaat met een foto van hun eigen miniatuur in de maquette.

Boek: Biografie van de Zuiderzee. 850 jaar geschiedenis van een binnenzee

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×