Wie langs het Veluwemeer binnendoor van Elburg naar Nunspeet rijdt, passeert ter hoogte van Doornspijk de fundamenten van een oud kerkje: de Sint-Ludgeruskerk.
De legende van het eiland Nagele: "De zee zal dit dorp verzwelgen. Jullie zullen je netten scheuren aan de zerken van de vrouwen en kinderen."
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
De term inundatie is een begrip dat in de geschiedschrijving nogal eens voorbijkomt. Wat betekent inundatie precies?
De site is een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie, een samenwerkingsproject van 21 museale instellingen rondom de voormalige Zuiderzee.
Het schilderij van Johannes Marius ten Kate laat zien hoe er eind negentiende eeuw al spelenderwijs naar de klederdracht werd gekeken.
In de Noordoostpolder is woensdag een begin gemaakt met de opgraving van een bijzonder scheepswrak: een vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip, waarover tot voor kort niets bekend was. De opgraving vindt plaats in agrarisch gebied nabij Rutten en wordt uitgevoerd door het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Op 28 mei 1932 wordt om twee minuten over één 's middags het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. De Zuiderzee bestaat vanaf dat moment niet meer.
Op 23 januari 1933 wordt de Afsluitdijk beperkt opengesteld voor betalend verkeer.
De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. De slag werd gewonnen door de watergeuzen.