In het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is sinds donderdag een houten maquette te zien die in 1983 werd gemaakt door Dirk Ent. De maquette toont de ambachtelijkheid van het oude Zuiderzeegebied.
Binnenvaart over de Zuiderzee is zeer belangrijk geweest voor de spectaculaire groei van de vroegmoderne Nederlandse economie (1550-1700). Dat concludeert promovendus Wouter Waldus.
Kranten en een tijdschrift publiceerden in de negentiende eeuw de eerste voorstellen om de Zuiderzee af te sluiten. Een dijk tussen Stavoren en Enkhuizen wordt het meest genoemd, voor het eerst in 1834, in het tijdschrift de Algemeene Konst- en Letterbode.
Wie langs het Veluwemeer binnendoor van Elburg naar Nunspeet rijdt, passeert ter hoogte van Doornspijk de fundamenten van een oud kerkje: de Sint-Ludgeruskerk.
De legende van het eiland Nagele: "De zee zal dit dorp verzwelgen. Jullie zullen je netten scheuren aan de zerken van de vrouwen en kinderen."
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
De term inundatie is een begrip dat in de geschiedschrijving nogal eens voorbijkomt. Wat betekent inundatie precies?
De site is een initiatief van het Netwerk Zuiderzeecollectie, een samenwerkingsproject van 21 museale instellingen rondom de voormalige Zuiderzee.
Het schilderij van Johannes Marius ten Kate laat zien hoe er eind negentiende eeuw al spelenderwijs naar de klederdracht werd gekeken.
In de Noordoostpolder is woensdag een begin gemaakt met de opgraving van een bijzonder scheepswrak: een vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip, waarover tot voor kort niets bekend was. De opgraving vindt plaats in agrarisch gebied nabij Rutten en wordt uitgevoerd door het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Op 28 mei 1932 wordt om twee minuten over één 's middags het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. De Zuiderzee bestaat vanaf dat moment niet meer.
Op 23 januari 1933 wordt de Afsluitdijk beperkt opengesteld voor betalend verkeer.
De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. De slag werd gewonnen door de watergeuzen.
Het schilderij toont een zondagse kerkgang met kerkgangers gekleed in kleurrijke streekdracht van het Zuiderzee-eiland Marken.
In 1859 werd het voormalige eiland Schokland op bevel van koning Willem III ontruimd. De zee sloeg doorlopend stukken van het eiland land weg.
Na 1925 kwamen steeds meer vissers in verzet tegen de Zuiderzeewerken. Eén van de woordvoerders van dit verzet werd de Harderwijker Eibert den Herder.
De Zuiderzeewet, de uitvoering van het plan-Lely, verscheen in 1918 in het Staatsblad en daarmee kon een begin worden gemaakt met het grote waterstaatswerk.
Hoe reageerden de Zuiderzeevissers op de plannen voor drooglegging van de Zuiderzee?
In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming.
Op 4 januari 1886 werd in Amsterdam de Zuiderzeevereeniging opgericht met als doel de wenselijkheid en uitvoerbaarheid van de afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee te onderzoeken.
In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het ene na het andere plan gelanceerd om de Zuiderzee af te dammen en (deels) droog te maken. Dit bood kansen voor een nieuw vervoermiddel: de trein.