Dark
Light

Hr.Ms. Zuiderkruis bezig met laatste tocht

Auteur:
1 minuut leestijd

Hr.Ms. Zuiderkruis – Foto: Defensie
De Hr.Ms. Zuiderkruis, een van Nederlands bekendste marineschepen, keert donderdag terug in Den Helder van een antipiraterij-operatie voor de kust van Somalië. Het schip wordt hierna buiten dienst gesteld.

Het marineschip zal donderdag welkom geheten worden door minister van defensie Hans Hillen en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Het bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine wordt na aankomst buiten dienst gesteld en de bemanning wordt overgeplaatst. Daarmee komt er een eind aan de 36-jarige carrière van de Hr.Ms. Zuiderkruis.

Het schip, vernoemd naar het sterrenbeeld Zuiderkruis, werd in 1975 in dienst gesteld. Samen met de Hr.Ms. Amsterdam was het lange tijd een van de twee bevoorradingsschepen van de Nederlandse marine. Het marineschip werd onder meer ingezet tijdens de Golfoorlog van 1990-1991.

In augustus van dit jaar werd de Hr.Ms. Zuiderkruis er voor het laatst op uit gestuurd. De afgelopen maanden hield het schip zich voor de kust van Somalië bezig met de bestrijding van piraterij. Ook bevoorraadde het schip andere schepen van de coalitie.

Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×