Week van de koloniale geschiedenis

Hr.Ms. Zuiderkruis bezig met laatste tocht

Hr.Ms. Zuiderkruis – Foto: Defensie
De Hr.Ms. Zuiderkruis, een van Nederlands bekendste marineschepen, keert donderdag terug in Den Helder van een antipiraterij-operatie voor de kust van Somalië. Het schip wordt hierna buiten dienst gesteld.

Het marineschip zal donderdag welkom geheten worden door minister van defensie Hans Hillen en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Het bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine wordt na aankomst buiten dienst gesteld en de bemanning wordt overgeplaatst.Daarmee komt er een eind aan de 36-jarige carrière van de Hr.Ms. Zuiderkruis.

- advertentie -

Het schip, vernoemd naar het sterrenbeeld Zuiderkruis, werd in 1975 in dienst gesteld. Samen met de Hr.Ms. Amsterdam was het lange tijd een van de twee bevoorradingsschepen van de Nederlandse marine. Het marineschip werd onder meer ingezet tijdens de Golfoorlog van 1990-1991.

In augustus van dit jaar werd de Hr.Ms. Zuiderkruis er voor het laatst op uit gestuurd. De afgelopen maanden hield het schip zich voor de kust van Somalië bezig met de bestrijding van piraterij. Ook bevoorraadde het schip andere schepen van de coalitie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: