Robert Surcouf (1773-1827) – Franse kaperkapitein

Robert Charles Surcouf zoals hij eigenlijk voluit heette, was een Franse kaperkapitein die in de Indische Oceaan de Britse handelsvloot bevocht en het onder Napoleon tot één van de rijkste en machtigste reders van Frankrijk schopte. Het verhaal:

Grace O’Malley (ca. 1530-1603) – Ierse piratenkoningin

De Ierse Grace O’Malley maakte als piratenkoningin niet alleen de zeeën onveilig, maar ging vanwege van haar onverzettelijke houding tegen de Engelse overheersing van haar land ook de geschiedenis in als een voorvechtster “avant la lettre” van een onafhankelijke Ierse natie.

William Kidd (ca. 1655-1701) – Schotse kaperkapitein

William Kidd was eind zeventiende eeuw een berucht kaperkapitein die voor rekening van de Engelse koning-stadhouder Willem III van Oranje de zeeën onveilig maakte, tot hij uiteindelijk zelf wegens piraterij ter dood werd veroordeeld.

De Vliegende Hollander

Het waren de Engelsen die het spookverhaal over 'De Vliegende Hollander' groot maakten. Nederlanders waren in de ogen van de Engelsen geldwolven.

Kapitein Duivel: feit naar fictie

Van sommige historische figuren leest het levensverhaal als een spannende roman. Neem Simon Danseker, geboren in Dordrecht, rond 1579: een drankzuchtige kaperkapitein en goede vriend – later vijand – van de beruchte Engelse piraat Jack Ward.

Scheepswrak blijkt inderdaad van piraat Zwartbaard

Een bekend scheepswrak voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina blijkt, zoals veel archeologen al langer dachten, inderdaad het schip van de achttiende-eeuwse piraat Zwartbaard. Dat meldt National Geographic. Het scheepswrak werd in 1996 voor de kust van North Carolina gevonden. Archeologen vermoedden toen al dat het om

‘Anker schip piraat Zwartbaard boven water gehaald’

Voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina is vrijdag het anker van een achttiende-eeuws schip gelicht. Het gaat volgens archeologen vermoedelijk om het anker van het vlaggenschip van de beroemde piraat Zwartbaard: de Queen Anne’s Revenge. Piraat Zwartbaard, vermoedelijk geboren onder de naam Edward Teach (1680-1718), was in

Schedel piraat Klaus Störtebeker gestolen

Uit een museum in Hamburg is de schedel van de beroemde 14e-eeuwse zeerover Klaus Störtebeker gestolen. Het museum heeft dat woensdag bekendgemaakt. De zeshonderd jaar oude met een grote spijker doorboorde schedel was één van de topstukken van het museum voor Hamburgse geschiedenis. De schedel werd al op 9 januari