Dark
Light

Iemand een pluim geven – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Iemand een pluim geven
Iemand een pluim geven (Publiek Domein - wiki)

Als je iemand een pluim geeft, dan geef hem of haar een compliment. Je zegt bijvoorbeeld dat de persoon in kwestie een taak boven verwachting goed heeft vervuld. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

In de Nederlandse taal is ook wel sprake van een “pluimpje geven” of “een veer op de hoed steken”. Volgens de bekende taalonderzoeker F.A. Stoett draait het hier allemaal om gebeurtenissen waarmee iemand mooier wordt gemaakt, om een persoon te loven of prijzen. Vaak wordt ook verwezen naar de pluim die edelmannen vroeger op hun helm mochten dragen vanaf het moment dat ze tot ridder waren geslagen.

Verder kunnen we hier de uitdrukking “pluimstrijken” nog noemen, die nog geregeld wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een andere persoon aan het vleien is of naar de mond praat om een wit voetje te halen.

Overzicht van Historische uitdrukkingen en scheldwoorden
Ook interessant: Maliënkolder – Beschermend pak voor ridders
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1909.php?q=pluim#hl1

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×