Iemand een pluim geven – Herkomst en betekenis

Iemand een pluim geven
Iemand een pluim geven (Publiek Domein - wiki)

Als je iemand een pluim geeft, dan geef hem of haar een compliment. Je zegt bijvoorbeeld dat de persoon in kwestie een taak boven verwachting goed heeft vervuld. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

In de Nederlandse taal is ook wel sprake van een “pluimpje geven” of “een veer op de hoed steken”. Volgens de bekende taalonderzoeker F.A. Stoett draait het hier allemaal om gebeurtenissen waarmee iemand mooier wordt gemaakt, om een persoon te loven of prijzen. Vaak wordt ook verwezen naar de pluim die edelmannen vroeger op hun helm mochten dragen vanaf het moment dat ze tot ridder waren geslagen.

Verder kunnen we hier de uitdrukking “pluimstrijken” nog noemen, die nog geregeld wordt gebruikt om aan te geven dat iemand een andere persoon aan het vleien is of naar de mond praat om een wit voetje te halen.

Overzicht van Historische uitdrukkingen en scheldwoorden
Ook interessant: Maliënkolder – Beschermend pak voor ridders
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-Nederlandse spreekwoorden spreuken en zegswijzen – K. ter Laan
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1909.php?q=pluim#hl1

Bekijk meer over:

Taalgeschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: