IJsselkogge aangekomen in Lelystad

Het vijftiende-eeuwse koggeschip dat vorige week werd gelicht uit de IJssel bij Kampen, is overgebracht naar het tijdelijke conserveringsstation in Lelystad.

Het eeuwenoude scheepswrak is over het water naar Lelystad gebracht. Donderdag arriveerde het schip. Het frame met de IJsselkogge is op een mammoettrailer het conserveringsstation ingereden, waar ze de komende periode zal worden onderzocht.

Allereerst wordt bekeken of de staat van de IJsselkogge zodanig is dat deze – voorzichtig – kan worden gedroogd. Namens Stichting Batavialand zal de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met Rijkswaterstaat hierover een besluit nemen. Dit onderzoek duurt tot juni van dit jaar. Conservering duurt vervolgens zo’n drie jaar.

Maandag wordt de gevel van het conserveringsstation teruggeplaatst, tot die tijd is de kogge nog zichtbaar voor publiek. Dit weekend wordt de IJsselkogge dag en nacht bewaakt en besproeid.

- advertentie -

Bezichtiging

Daarna, in ieder geval tot 1 april 2016, zal de IJsselkogge en het conserveringsstation niet toegankelijk zijn voor het publiek. Dit heeft te maken met de oplevering van het conserveringsstation. Ook vergt de inhuizing van de IJsselkogge en het technisch regelen van de luchtvochtigheid in het station enige tijd. Na 1 april zullen er beperkt, op vaste data en tijden, exclusieve tours georganiseerd worden. Op termijn zal er een publiekssluis gerealiseerd worden, waardoor het conserveren van de IJsselkogge live te volgen is voor het publiek.

Het onderzoek en de lichting van de IJsselkogge is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat door een multidisciplinair team van archeologen, duiktechnici en bergingsspecialisten, gebundeld in de Combinatie Isalacogghe. Het conserveringsonderzoek en de conservering zullen worden uitgevoerd door Stichting Batavialand, een samenwerking tussen Bataviawerf, Nieuw Land Erfgoedcentrum en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Scheepsarcheologie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: