Dark
Light

Handige Harry – Herkomst van de benaming

Beroemd gemaakt door Bassie en Adriaan….
Auteur:
1 minuut leestijd
Handige Harry (vermoedelijk)
Handige Harry (vermoedelijk) - CC0 - Pixabay /alanrither

Personen die als ‘handige Harry’ te boek staan, zijn op dit moment populairder dan ooit. Nederland is door de coronacrisis in 2020 en 2021 massaal aan het klussen geslagen. Een handige Harry inschakelen is dan wel handig. Handige Harry’s zijn mensen die twee rechterhanden hebben en goed zijn in repareren, verbouwen en klussen. Maar wie heeft de populaire alliteratie handige Harry eigenlijk bedacht?

‘Een geheimzinnige opdracht’ uit 1992

De handige Harry is een ‘uitvinding’ uit het begin van de jaren 1990. In de achtste televisieserie van Bassie en Adriaan dook het personage op in de aflevering ‘De Geheimzinnige opdracht’, uit 1992. De Baron, bekend van zijn bijzondere brillenglas, lichte pak met verticale strepen en de catchphrase “drommels, drommels, (en nog eens) drommels!”, schakelt in deze uitzending zijn kennis Harry in. Er moet namelijk een bom gemaakt worden om Bassie en Adriaan aan te pakken.

Harry, gespoeld door Paul van Soest, heeft weinig talent en de Baron vertrouwt het niet. Maar na wat geknutsel: klaar is Kees! En de geprepareerde bom blijkt nog te werken ook…

Handige Harry doet in de serie Bassie en Adriaan zijn naam dus eigenlijk geen eer aan. De beer is los en onhandigheid is troef bij ‘handige Harry’.

‘Foutje moet kunnen’

Na dit incident keert handige Harry nog regelmatig terug in de serie Bassie en Adriaan. Bijna altijd gaat het mis en zijn de boeven de pisang. Als ‘handige Harry’ weer een van zijn projectjes heeft verprutst, is zijn standaardreactie ‘Foutje, moet kunnen’ (ook bekend van de Reaal-reclame ‘Foutje, bedankt‘). Joost mag weten wie deze beroemde frase met ‘foutje’ erin het eerst bedacht heeft, maar grappig was het wel…

Lees ook: Herkomst van de ‘Luilak’: de tegenpool van ‘handige Harry’
…of: Eponiemen: personen die ooit taalkundig vernoemd zijn
Boek: Koot en Bie – Encyclopedie

Bronnen

Internet
-http://anw.inl.nl/article/handige%20harry
-https://www.trouw.nl/cultuur-media/gekke-henkie-razende-roeland-handige-harry-en-saaie-piet~bf5d87b6/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Handige_Harry
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Bassie_%26_Adriaan:_De_Geheimzinnige_Opdracht

×