Dark
Light

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft nieuwe theaterversie Het Achterhuis

Auteur:
1 minuut leestijd
het achterhuis
Anne Frank en haar dagboek

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer werkt aan een nieuwe theaterversie van Het Achterhuis. Het theaterstuk over de onderduiktijd van Anne Frank wordt volgens de makers intiemer dan de versie die recent in Theater Amsterdam werd opgevoerd. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Begin dit jaar vervielen de auteursrechten op de originele versie van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank. De schrijver kon hierdoor aan de slag met het maken van een nieuwe theaterversie. In tegenstelling tot vroeger hoefde hiervoor geen toestemming meer gevraagd worden aan het Anne Frank Fonds in Basel.

In het nieuwe stuk zal de focus niet alleen op Anne Frank liggen. Ook andere onderduikers komen aan bod. Het theaterstuk wordt geregisseerd door Johan Doesburg en geproduceerd door Arjan Stuurman. Laatstgenoemde zegt tegenover de Volkskrant een “kleine, intieme voorstelling” voor ogen te hebben, waarin niet “voor de zoveelste keer het verhaal van Anne Frank van a tot z wordt verteld.”

“Ik heb met Doesburg afgesproken dat er geen Duitsers met laarzen en slecht zittende uniformen op toneel verschijnen. Tegelijk blijven we trouw aan het verhaal en de omstandigheden van toen; in de nieuwe bewerking zullen we niet ineens in een kelder in de Bijlmer zitten, bij wijze van spreken.”

De voorstelling moet in oktober 2017 in première gaan.

Lees ook: Anne Frank (1929-1945) – En haar dagboek ‘Het Achterhuis’
Boek: Het Achterhuis. Dagboekbrieven (12 juni 1942 – 1 augustus 1944)

×