Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Jonge historici op de arbeidsmarkt

1 minuut leestijd
Huygensgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huygensgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen (Publiek Domein - wiki)

De belangrijkste vraag die een jonge historicus zichzelf anno 2014 vraagt is “hoe krijg ik een baan?” Het korte antwoord is: je moet iets concreets erbij doen. Esther Ladiges stelde in een blog al eens dat je tijdens je studie geschiedenis vroeg na moet gaan denken over wat je wil gaan doen om vervolgens in die hoek een stage te vinden en een netwerk op te bouwen.

Zeker bij een abstracte studie als geschiedenis (of een andere richting binnen de geesteswetenschappen for that matter) is het belangrijk om concrete en specifieke vaardigheden aan je generalistische profiel toe te voegen. Als je bijvoorbeeld wilt schrijven, leer dan omgaan met content management software. Als je toch de private sector in wilt schaadt het niet een minor economie te doen. Leer code schrijven. Leer statistiek.

De tijd dat werkgevers een talentvolle en hardwerkende generalist aannemen en hem of haar de nodige vaardigheden bijbrengen is voorlopig voorbij. Door de krappe arbeidsmarkt moet je als starter de baan waar je voor solliciteert eigenlijk al onder de knie hebben. De gemiddelde werkgever wil dat je de vaardigheden die je moet hebben voor een startersfunctie al op de universiteit hebt geleerd.

Voorbereiding op een specifieke baan is echter iets voor de hogeschool, niet voor de universiteit. Het doel van academisch onderwijs is om kritisch en abstract denkvermogen te ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat jij je als individu vormt en ontwikkelt, en dat jij je eigen weg bepaalt in plaats van simpelweg andermans ideeën op te volgen. Daar hebben de meeste werkgevers echter niet zoveel aan. Die willen iemand hebben die content viral kan laten gaan, een app in elkaar kan zetten, of een jaarrekening kan analyseren of zelfs opstellen.

Dus zul je het voor een deel zelf moeten doen. Bepaal de sector waarin je wilt werken. Bedenk wat voor concrete, specifieke vaardigheden ze zoeken in een starter. Onderzoek waar je die op kan doen. Internet heeft veel werkgelegenheid om zeep geholpen maar biedt ook gratis en laagdrempelige bijscholing, zoals op coursera of code academy. Met wat intelligentie, doorzettingsvermogen, en discipline kom je er vervolgens wel. Ook op deze arbeidsmarkt.

~ Jan van Ewijk

Jan van Ewijk behaalde een MSc in Public Policy aan Maastricht University en een MA in American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij voor Weber Shandwick, een international pr en communicatiebureau in Den Haag.

Jan van Ewijk is afgestudeerd als historicus (Amerikanistiek aan de UvA) en beleidswetenschapper (Public Policy aan de Uni v. Maastricht).

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: