Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Jordaanoproer van 1934 en latere onlusten

Nieuws van toen

Relletjes in de Jordaan – Afbeelding in De Tijd van 7 juli 1934 (KB)
Het Jordaanoproer in juli 1934 was een onverwacht felle uiting van volkswoede die enkele levens eiste. De aanleiding was een verlaging van uitkeringen die bij steuntrekkers hard aankwam. Amsterdam zou vaker met onlusten te maken krijgen. In de jaren zeventig leidde de aanleg van de metrolijn door de Nieuwmarktbuurt tot gewelddadige confrontaties tussen bewoners en de politie. In februari 1980 was het raak bij een kraakpand in de Vondelstraat; er werden pantservoertuigen ingeschakeld om barricades te doorbreken.

- ad -

Op 30 april dat jaar ging de inhuldiging van koningin Beatrix gepaard met de ‘stadsoorlog’ onder het motto ‘geen woning, geen kroning’. Het knusse en frivole Amsterdam bood soms een heel andere aanblik.

Bericht over het Jordaanoproer van 1934 in de Sumatra Post van 7 juli 1934:

Jordaan in volslagen oorlogstoestand

Zoals gevreesd werd, is de toestand hedenavond ernstig geworden. De Jordaan verkeert in volkomen oorlogstoestand. Onophoudelijk rijden bereden militaire politie en marechaussee op en aan, de gehele wijk doorkruisend en daarbij veelvuldig doortastend optredend.

Ambulanceauto’s vervoeren voortdurend gewonden naar de ziekenhuizen. Hoewel om kwart na twaalven (‘s nachts) nog geen absolute cijfers mede te delen zijn, schijnt het vast te staan dat sinds vanavond 7 uur aan de overzijde van het IJ en in den Jordaan twee personen gedood werden en 25 gewond, van wie 5 ernstig.”

Lees het gehele krantenartikel op kranten.kb.nl

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
Jordaanoproer van 1934 en latere onlusten

Volgende bericht


Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!