De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle aangekocht. Het gaat om een verlucht (met de hand geïllustreerd) getijdenboek uit de periode ca. 1450-1470.
Het naslagwerk, dat tussen 1798 en 1810 in afleveringen werd uitgegeven door de Nijmeegse uitgever H.C.A. Thieme, maakt duidelijk hoe de wereld in deze tijd aan de Nederlandse jeugd werd uitgelegd.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft dinsdag ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties.
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Library in Dublin slaan de handen ineen voor de digitale ontsluiting van de zogeheten Fagelcollectie, een van de belangrijkste en grootste nog bestaande Nederlandse particuliere bibliotheken van voor 1800.
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een beloningsbrief aan Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, verworven. In het zestiende-eeuwse document bedankt de Spaanse koning Filips II hem postuum voor het plegen van de moord.
Het gaat om een geïllustreerd boek van de priester Raoul Lefèvre getiteld Le receuil des hystoires Troyennes. Het is in 1486 of 1487 in Haarlem gedrukt door Jacob Bellaert.
Geen spannende slotritten of zinderende finales, maar sporters die ‘gewoon’ een heel eind gaan lopen: de Nijmeegse Vierdaagse of, zoals de officiële benaming luidt: Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Goed een eeuw geleden - in 1909 - ging de eerste editie van start.
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft een grote particuliere verzameling erotische en pornografische boeken en tijdschriften toegevoegd aan de collectie. Het gaat om ruim 1500 collectiestukken, verschenen in de periode 1880 tot heden.
Aan het archief van de website Delpher zijn deze week ook naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool toegevoegd.
Om 11 uur ’s ochtends op 11 november 1918 beëindigden de strijdende partijen - waaronder Duitsland en Frankrijk - de gevechtshandelingen.
Witte zijde, geborduurd met vele kleuren zijde en metaaldraad, grotendeels in reliëf, met parels, over houten platten, verguld zilveren hoekstukken en sloten.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno hebben de handen ineen geslagen voor een tentoonstelling over de Nederlandse eetcultuur.
Deze in de volkstaal geschreven wereldgeschiedenis op rijm beschrijft de geschiedenis vanaf de schepping tot het jaar 1250.
Aan de hand van documenten uit het archief van het Letterkundig Museum, uit de collecties van de KB, wordt in de portrettengalerij van het museum een impressie gegeven van de activiteiten van een aantal schrijfsters uit de negentiende eeuw
In 1983 beleefde Nederland op Hemelvaartsdag de beruchtste ‘zomerstorm’ van de twintigste eeuw. Het plots opkomende noodweer eiste in enkele uren tien levens en liet een spoor van vernieling achter.
Een groep vrienden zingt over de maagd Maria, over de tere liefde, maar ook over dronkenschap en seks.
“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”. De eerste keer dat lezers deze rake typering van Dik Trom konden lezen, was in 1891. De illustraties van Johan Braakensiek werden vanaf de tweede druk aan Uit het leven van Dik Trom toegevoegd.
Aan het eind van de negentiende eeuw ontstaat in Engeland een nieuwe beweging in de kunst. Deze beweging streeft naar herwaardering van goed vakmanschap en de toepassing daarvan op gebruiksvoorwerpen. Dit als reactie op de industriële revolutie, die massaproductie, vervlakking en achteruitgang van kwaliteit veroorzaakt.
Jacob van Maerlant (ca. 1235-1300) voltooide zijn Scolastica in 1271. Het is de eerste Middelnederlandse vertaling van de bijbelse geschiedenis, gebaseerd op de 'Historia scholastica' van Petrus Comestor uit de twaalfde eeuw.
Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten.
Deze prachtige boekband werd in 1757 in Middelburg gemaakt door de van oorsprong Zweedse boekbinder Suenonius Mandelgreen. Hij bevat geen boek maar een miniatuurboekenkastje en was een geschenk bij de geboorte van Willem Zelandus van Borssele, de zoon van de ‘eerste edele’ van Zeeland.