KB en Trinity College ontsluiten 18e-eeuwse Fagelcollectie

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en Trinity College Library in Dublin slaan de handen ineen voor de digitale ontsluiting van de zogeheten Fagelcollectie, een van de belangrijkste en grootste nog bestaande Nederlandse particuliere bibliotheken van voor 1800.

Textiele boekband, ca. 1615

Witte zijde, geborduurd met vele kleuren zijde en metaaldraad, grotendeels in reliëf, met parels, over houten platten, verguld zilveren hoekstukken en sloten.

Bakken en braden met Barbie

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno hebben de handen ineen geslagen voor een tentoonstelling over de Nederlandse eetcultuur.

Uit het leven van Dik Trom, 1891

“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”. De eerste keer dat lezers deze rake typering van Dik Trom konden lezen, was in 1891. De illustraties van Johan Braakensiek werden vanaf de tweede druk aan Uit het leven van Dik Trom toegevoegd.

Gysbreght van Aemstel, 1893

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstaat in Engeland een nieuwe beweging in de kunst. Deze beweging streeft naar herwaardering van goed vakmanschap en de toepassing daarvan op gebruiksvoorwerpen. Dit als reactie op de industriële revolutie, die massaproductie, vervlakking en achteruitgang van kwaliteit veroorzaakt.

Schijnbedrieger en liedboekje, 1735

Het liedboekje is niet gedrukt maar geschilderd; het is een zogenaamde schijnbedrieger. Huneveldt heeft een gedrukt liedboekje minutieus nageschilderd en de bladzijden afgedekt met geschilderde papiertjes met ornamenten, bloemen of speelkaarten.

Reisbibliotheek, 1757

Deze prachtige boekband werd in 1757 in Middelburg gemaakt door de van oorsprong Zweedse boekbinder Suenonius Mandelgreen. Hij bevat geen boek maar een miniatuurboekenkastje en was een geschenk bij de geboorte van Willem Zelandus van Borssele, de zoon van de ‘eerste edele’ van Zeeland.

1 2 3 9