Dark
Light

Jugendstil villa in Ubbergen verworven door Hendrick de Keyser

Auteur:
2 minuten leestijd
Villa Dennenheuvel, Ubbergen
Villa Dennenheuvel, Ubbergen. Foto: Vereniging Hendrick de Keyser

Een jugendstil villa in Ubbergen (Gelderland) is recent verworven door Hendrick de Keyser Monumenten. Volgens de erfgoedinstelling is de villa een goed bewaard voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.

Het huis werd in 1900-1901 gebouwd in opdracht van Albert Suermondt en Wilhelmina Mees. Het Rotterdamse echtpaar bracht hun zomervakanties door in de on-Nederlandse omgeving van Ubbergen en besloten er een huis te laten bouwen. De gebroeders Leeuw, Oscar (architect, 1866-1944) en Henri (beeldhouwer, 1861-1918) verkregen de opdracht en ontwierpen een eclectisch woonhuis op de Nijmeegse stuwwal, net buiten de historische dorpskern van Ubbergen. Het huis staat tien meter boven de straat en beschikt over uitzonderlijke vergezichten; vanaf het terras is het bijna twintig kilometer noordelijker gelegen Arnhem te zien.

Villa Dennenheuvel, Ubbergen. Vereniging Hendrick de Keyser
Villa Dennenheuvel, Ubbergen. Interieur – Foto: Vereniging Hendrick de Keyser

Gesamtkunstwerk

De opdracht aan de broers Leeuw was volgens Hendrick de Keyser opmerkelijk omdat zij tot dan toe geen grote opdrachten op hun naam hadden staan, maar na de bouw van de villa zouden zij in korte tijd uitgroeien tot een bekend en veelgevraagd ontwerpersduo in de omgeving van Nijmegen. Zo ontwierpen zij talloze café- en winkelinterieurs in de binnenstad van Nijmegen, het concertgebouw De Vereeniging, Museum Kam en jachtslot Mookerheide. Voor villa Dennenheuvel konden zij hun creativiteit de vrije loop laten en verwerkten zij in de villa drie verschillende stijlen; de chaletstijl, Engelse neo-Tudorstijl en in het interieur de jugendstil.

Het huis is opgetrokken in baksteen met accenten van natuursteen. Ook zijn de gevels deels bekleed met leisteen en vakwerk uitgevoerd in stuc. Opvallend is dat het houtwerk een hemelsblauwe kleur heeft. Het interieur is rijk gedecoreerd met sjabloonschilderingen op de wanden en plafonds. De kamers zijn verder voorzien van parketvloeren, schoorsteenpartijen, houten lambriseringen en inbouwmeubelen.

Villa Dennenheuvel, Ubbergen. Schouw
Villa Dennenheuvel, Ubbergen. Schouw – Foto: Vereniging Hendrick de Keyser

Architectuurgeschiedenis

Het huis bleef enkele generaties eigendom van de nazaten van Albert en Wilhelmina Suermondt-Mees, was later eigendom van de Sint Augustinusstichting en daarna van enkele verschillende families. Het werd in 1982 gekocht door het echtpaar Hornix-Straatman. Zij hebben het huis decennialang bewoond en in verschillende stadia zorgvuldig gerestaureerd. Zij hebben het pand recent overgedragen aan Hendrick de Keyser Monumenten dat het huis wil veiligstellen voor de toekomst.

Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en vervolgens te restaureren en verhuren. Met de collectie wil de instelling een representatief beeld bieden van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat momenteel 440 panden, waaronder huizen, boerderijen, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 112 plaatsen in Nederland.

Boek: Huizen Van Vereniging Hendrick De Keyser

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×