Dark
Light

Broodje Aap? Herkomst van het Broodjeaapverhaal

Auteur:
1 minuut leestijd
Aap - cc
Aap - cc

Een broodje aap. Iedereen weet wat dat is: een vreemd verhaal dat als waargebeurd wordt gepresenteerd maar eigenlijk klinkklare onzin is. Waar de term vandaan komt is minder bekend.

Afbeelding op de cover van ‘Broodje Aap’
De Nederlands-Amerikaanse schrijfster Ethel Portnoy (1927-2004) publiceerde in 1978 een verhalenbundel onder de titel Broodje Aap. De folklore van de post-industriële samenleving. Het titelverhaal vertelt over een onthoofd en gevild lijk dat vlakbij een hotdogkraam wordt gevonden. Het lijk wordt al snel nader onderzocht en een patholoog-anatoom komt tot een bijzondere conclusie. Het gaat niet om het lichaam van een mens maar om dat van een gorilla.

Na deze ontdekking wordt al duidelijk wat het lijk daar deed. De eigenaar van de nabijgelegen hotdogkraam blijkt bij de plaatselijke dierentuin de kadavers van dode apen op te kopen en ze vervolgens te verwerken in zijn broodjes. Bij deze hotdogkraam werd dus het ‘broodje aap’ geboren. En verkocht aan nietsvermoedende hongerige burgers.

Sinds de verschijning van de bundel van Ethel Portnoy staat het broodje aap synoniem voor wat men in het Engels ook wel urban legends noemt, bizarre verhalen die als waarheid gepresenteerd worden maar waarvan iedereen eigenlijk wel weet dat het om verzinsels gaat.

×