Dark
Light

Architectuur en bouwgeschiedenis

Artikelen over de geschiedenis van de architectuur. Nieuws over bijzondere historische bouwwerken maar ook over grote architecten of boeken over de architectuurgeschiedenis.
Plan voor Barcelona van Rovira i Trias

Een kleine zwerftocht door de geschiedenis van de stedenbouw

Nederzettingen kunnen uitgroeien tot steden, die bescherming verdienen tegen de buitenwereld. Er verschijnen omwallingen en muren. Het kanon schiet deze aan flarden en dus worden stevige bolwerken gebouwd. Later worden steden opengegooid omdat zij uit hun voegen barsten. Met name in de negentiende eeuw krijgen zij te maken met een bevolkingsexplosie ten gevolge van de industrialisatie.
10 minuten leestijd
Al-Aqsamoskee in Jeruzalem

Al-Aqsamoskee in Jeruzalem

De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem is na de Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina de heiligste plaats van de islam. De moskee bevindt zich op de Tempelberg, niet ver van de opvallende tempel met de gouden koepel of Rotskoepel(moskee) en is in de loop der tijd uitgegroeid tot een symbool van Palestijns nationalisme.
3 minuten leestijd
Trap in het door Victor Horta ontworpen Hotel Tassel in Brussel

Art Nouveau toverde luxe, licht en ruimte in Brusselse panden

Art Nouveau, de Nieuwe Kunst, maakte opgang bij het einde van de negentiende – begin twintigste eeuw. Niet enkel in Brussel werd gebouwd in die originele stijl, maar ook in Nancy, in Glasgow, in Turijn, zelfs in Finland. Een nieuwe esthetiek die paste bij de levens van een nieuwe sociale klasse: de rijke en vaak ook intellectuele burgerij. Ongewone woonhuizen,
8 minuten leestijd
Het Paleis voor Volksvlijt gezien vanaf de Weteringschans – Foto van Jacob Olie, 1892

Het Paleis voor Volksvlijt

Aan het Frederiksplein in Amsterdam, waar tegenwoordig het kantoor van De Nederlandsche Bank is te vinden, stond ooit het Paleis voor Volksvlijt, een groot glazen tentoonstellingsgebouw dat geïnspireerd was op het beroemde Crystal Palace in Londen. Op 18 april 1929 werd het paleis door brand volledig verwoest.
4 minuten leestijd
1 2 3 14
×