In opdracht van Hitler werd in de jaren dertig op het eiland Rrügen een immens vakantiehotel voor de arbeidende Duitse “Völkergemeinschaft” gebouwd. Maar liefst 20.000 Duitsers zouden hier tegelijkertijd vakantie moeten kunnen vieren. De oorlog gooide roet in het eten.
Een tot in detail bewaard gebleven landhuis in Enschede, daterend uit de jaren vijftig, is recent verworven door Hendrick de Keyser Monumenten. Het is het eerste pand van de monumentenorganisatie in Twente.
Een transept is het snijpunt van een kruis. Doorgaans wordt het woord gebruikt als aanduiding van een plek in een kruiskerk. Andere woorden voor transept zijn kruisbeuk, kruisbalk of dwarsschip.
Zien en gezien worden, dat was het motto van de liberale burgerij in de negentiende eeuw. In alle Europese steden ontwikkelden zich plekken die zich leenden als ‘uitstalramen’ van die nieuwe sociale klasse. Zo ook de Brusselse Sint Hubertusgalerijen, een van de eerste overdekte winkelwandeloorden waar ze met hun nieuw verworven status konden pronken.
Onlangs ontving het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis het archief van kunstenaar Alfred Eikelenboom (1936-2014), die in zijn werk vanaf 1965 een esthetisch en daarmee leefbaarder alternatief bood voor de in zijn ogen monotone naoorlogse stedenbouw.
De bouw en ontwikkeling van het Centraal Station van Amsterdam beïnvloedt de stad en andersom. De niet meer weg te denken toegangspoort tot het centrum van de stad is vanaf de oplevering van het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw in 1889 een gezichtsbepalend vervoersknooppunt. In de afgelopen honderddrieëndertig jaar is er veel veranderd in en rond het station.
Het Palais de l’Élysée in Parijs is de ambtswoning van de Franse president en daarmee het centrum van de Franse politieke besluitvorming. Net als het Kremlin en het Witte Huis staat het Élysée in Frankrijk metonymisch voor de staatsmacht. Die macht is in Frankrijk immers geconcentreerd in de Président de la République. Er wordt wel eens gezegd dat hij een
Menig reiziger die aankomt op station Antwerpen-Centraal zal onder de indruk zijn van het opvallende stationsgebouw, ook wel eens de 'spoorwegkathedraal' genoemd. Het karakteristieke station werd in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Leopold II.
Een jugendstil villa in Ubbergen (Gelderland) is recent verworven door Hendrick de Keyser Monumenten. Volgens de erfgoedinstelling is de villa een goed bewaard voorbeeld van de Engelse landhuisstijl met een jugendstil-interieur.
Kasteel Cannenburch, een zestiende-eeuws waterkasteel in Vaassen. Hoewel het kasteel er een roerige geschiedenis op heeft zitten en ooit zelfs de slopershamer dreigde, is het bouwwerk vandaag de dag in goede staat voor het publiek te bezichtigen.
In het oude mijnstadje Santa Rosalía in Mexico bevindt zich een geprefabriceerde ijzeren kerkje. Volgens de inwoners van de stad werd het bouwwerk ontworpen door niemand minder dan Gustave Eiffel.
Afgelegen vuurtorens hebben iets mysterieus. Gelegen langs ruige baaien op de verste en meest desolate uithoeken op de wereld behoeden ze al eeuwenlang zeelieden voor rampen. Vuurtorenwachters zorgden er bij nacht en ontij voor dat de lamp bovenin hun toren brandend bleef, strijdend tegen de elementen én tegen eenzaamheid. Ze waakten, binnen de schimmige wereld tussen land en zee, als
Anne Hessing-Deridon liet in de 18e eeuw in Agra een mausoleum bouwen voor haar liefhebbende echtgenoot: de Utrechtse kolonel Jan Willem Hessing. Het monument doet sterk denken aan de beroemde Taj Mahal.
Kasteel Het Oude Loo, ook wel Slot ‘t Oude Loo, is een oud jachtslot op het Kroondomein Het Loo te Apeldoorn. Het is tegenwoordig in gebruik als privé-buitenverblijf van koning Willem-Alexander.
Parijs dankt haar steedse allure aan een facelift in het midden van de negentiende eeuw. Keizer Napoleon III en prefect Haussmann ploegden toen het middeleeuwse straatbeeld om. Zij creëerden een nieuwe stad met brede lanen, parken, moderne voorzieningen en grootse gebouwen.
De in 1986 voltooide Oosterscheldekering is het grootste onderdeel van de zogenoemde Deltawerken. De waterkering is zo ontworpen dat hij een hoogwatersituatie kan weerstaan die zich statistisch gezien eens in de vierduizend jaar voordoet.
Gustave Eiffel is een bekende Franse ingenieur met constructies over de hele wereld. Hij werkte in de negentiende eeuw aan meer dan honderd metalen bouwwerken. Door zijn inspanning staan er onder andere de Garabit-brug, Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld en vele spoorbruggen.
De Griekse bouwkunst ontwikkelde zich rond 750-500 v.Chr. en staat bekend om haar indrukwekkende tempels met zuilen. Ze kent drie soorten bouwstijlen: de Dorische, Ionische en Korinthische stijl. Een kort overzicht van de bouworden, zogenoemde kenmerken en voorbeelden.
Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?
In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.
De statige Trêveszaal bevindt zich op het Binnenhof in Den Haag. Sinds 1977 is dit de vaste plek waar de ministerraad bijeen komt. Ook wordt hier buitenlands bezoek ontvangen. Een kort overzicht van de historische ontwikkeling en inrichting van de zaal.