Week van de koloniale geschiedenis

Kever vrouw Seyss-Inquart gevonden in Zeeland

In de tuin van een bakker uit Burgh-Haamstede (Zeeland) blijkt jarenlang de kever te hebben gestaan van de vrouw van Arthur Seyss-Inquart, de Rijkscommissaris van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

De ontdekking werd gedaan door Eef Peters, eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum 40-45. Tijdens zijn vakantie in Zeeland zag Peters de wagen en informeerde ernaar bij de lokale bakker, Mathieu Sonnemans. Die vermoedde al wel dat de wagen van Seyss-Inquart was geweest, maar zocht het nooit precies uit. Sonnemans tegenover de krant:

“Peters heeft het aan de hand van het kentekennummer uitgezocht. Mijn broer en ik zijn Volkswagengek. Het Kevertje heeft altijd als aandachttrekker voor de winkel gestaan. Maar we waren nooit zo handig op de computer en bovendien hadden we het veel te druk. Je moet dan ook de fabriek in Wolfsburg bellen en daar zitten ze echt niet te wachten op vragen over hun oorlogsverleden.”

Na de oorlog blijkt de wagen terecht te zijn gekomen in Tholen, waar hij werd gebruikt als bestelauto. Via een particulier kwam de auto eind jaren zestig bij de bakker uit Burgh-Haamstede en zijn broer terecht. De bakker heeft de kever inmiddels verkocht aan het Arnhems oorlogsmuseum 40-45. Wanneer de wagen daar te zien zal zijn is nog niet bekend. Hij moet eerst grondig gerestaureerd worden.

Lees ook: Het geheim van Hitlers Volkswagen
Boek: De Oorlog – Ad van Liempt

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: