Dark
Light

Rustig werken met deze uitvinding uit 1925

Auteur:
1 minuut leestijd
De Isolator van Hugo Gernsback
De Isolator van Hugo Gernsback

Deze uitvinding uit 1925 is ideaal voor personen met concentratieproblemen. Althans, dat meende sciencefiction-auteur en uitvinder Hugo Gernsback toen hij het apparaat ontwikkelde. Met de zogenaamde Isolator kon bijvoorbeeld studenten zich helemaal afsluiten van de omgeving. Doordat de helm over het hele hoofd ging, werden omgevingsgeluiden vrijwel volledig geweerd. Ademhalen moest via een slang, die verbonden was met een kleine zuurstoftank.

De televisiebril van Gernsback
De televisiebril van Gernsback
De Isolator werd geen succes, maar er werd wel veel over gepubliceerd. Dat had vermoedelijk alles te maken met het bijzondere ontwerp van het apparaat. Je kunt je overigens afvragen of de afleidingsvrije helm wel zo sociaal was. Wie hem droeg leidde ongetwijfeld veel andere studenten af…

Televisiebril

Hugo Gernsback, geboren in Luxemburger, richtte een jaar na de bijzondere uitvinding het magazine Amazing Stories op. Door kenners wordt dit blad beschouwd als het allereerste echte siencefiction-magazine. Gernsback schreef een groot aantal verhalen en ontwikkelde in de loop van zijn leven nog talloze andere futuristische apparaten. De uitvinder, die een groot deel van zijn leven in Amerika woonde, was betrokken bij de allereerste televisie-uitzendingen. En hij ontwikkelde bijvoorbeeld een bijzondere bril waarmee televisie gekeken kon worden. Ook die werd geen doorslaand succes. Het apparaat doet een beetje denken aan de Google Glass van onze tijd (die trouwens ook flopte).

Close-up van de helm

De Isolator van Hugo Gernsback

Dwarsdoorsnede van de Isolator

Een Amerikaans tijdschrift over de uitvinding

Via aughingsquid.com & boredpanda.com

Bekijk ook: Lijst van uitvindingen
Boek: De uitvinders – Hoe een groep hackers de digitale revolutie ontketende

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×