Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Zeeland

Berichten over de geschiedenis van Zeeland. Van de geschiedenis van de VOC en de slavenhandel tot de Watersnoodramp van 1953.
De slingerende muraltmuur op de zeedijk bij Scharendijke

De Chinese Muur van Zeeland

Ingenieur Robert de Muralt ontwierp begin twintigste eeuw een alternatieve waterkering. Het verhaal achter de zogeheten muraltmuur: een ieniemini Chinese Muur in Zeeland.

Het bevroren kerkhof. Zeeland na de ramp

Capelle. Zelfs met de ogen gesloten kun je er de huidige tijd voelen; de tijd van ná de ramp. Het is het geluid dat het verschil maakt, of beter gezegd: de afwezigheid ervan. Het geluid van een levend gehucht versus dat van een bevroren gehucht, met daartussen de harde grenslijn die Watersnoodramp heet.
Filmposter 'Slag om de Schelde' - detail

Film ‘Slag om de Schelde’ trekt 400.000 bezoekers

De speelfilm draait om de een strijd die tussen 2 oktober en 8 november 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hoewel deze Slag om de Schelde één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied was en bovendien bepalend was voor de verdere bevrijding, was de operatie tot voor kort niet heel erg bekend in Nederland.
Reconstructie van de kijker in uitgeschoven toestand | reconstructie Mikko Kriek.

Unieke verrekijker teruggekeerd in Zeeland

Het betreft een samengesteld instrument of optisch compendium. Het instrument omvat namelijk niet alleen een verrekijker maar ook een kompas. De kijker kon tot een lengte van circa 45 centimeter worden uitgetrokken en bood een vergroting van circa 3,5.
1 2 3 5

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan