Laatste overlevende Treblinka-overleden

Samuel Willenberg is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste overlevende van vernietigingskamp Treblinka. Na de oorlog verhuisde hij naar Israël.

Samuel Willenberg
Samuel Willenberg
Als 16-jarige nam Samuel Willenberg dienst in het Poolse leger. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vocht hij vervolgens tegen de Russen en Duitsers. In 1942 werd hij gearresteerd. Vanwege zijn Joodse afkomst werd hij hierna naar Treblinka gedeporteerd. In dit kamp kwamen naar schatting 900.000 Joden om het leven.

Willenberg maakte onderdeel uit van de groep Joden die het kamp in 1943 in brand stak. Samen met honderden anderen probeerde hij de nazi’s vervolgens te ontvluchten. De meeste Joden werden doodgeschoten door de nazi’s of gevangengenomen. Slechts zeventig mensen wisten te ontkomen. Willenberg was een van hen.

Na tal van ontberingen bereikte hij Warschau. Van 1944 tot het eind van de oorlog vocht hij vervolgens mee tegen de Duitse bezetters in de ‘opstand van Warschau’.

- advertentie -

Lees ook: Ik overleefde Treblinka

Samuel Willenberg tijdens een herdenking in Treblinka:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: