Laatste overlevende Treblinka-overleden

/
1 minuut leestijd
Samuel Willenberg tijdens een bijeenkomst in het Treblinka Museum, 2013
Samuel Willenberg tijdens een bijeenkomst in het Treblinka Museum, 2013 (CC BY-SA 3.0 pl - Adrian Grycuk - wiki)

Samuel Willenberg is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste overlevende van vernietigingskamp Treblinka. Na de oorlog verhuisde hij naar Israël.

Samuel Willenberg
Samuel Willenberg
Als 16-jarige nam Samuel Willenberg dienst in het Poolse leger. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vocht hij vervolgens tegen de Russen en Duitsers. In 1942 werd hij gearresteerd. Vanwege zijn Joodse afkomst werd hij hierna naar Treblinka gedeporteerd. In dit kamp kwamen naar schatting 900.000 Joden om het leven.

Willenberg maakte onderdeel uit van de groep Joden die het kamp in 1943 in brand stak. Samen met honderden anderen probeerde hij de nazi’s vervolgens te ontvluchten. De meeste Joden werden doodgeschoten door de nazi’s of gevangengenomen. Slechts zeventig mensen wisten te ontkomen. Willenberg was een van hen.

Na tal van ontberingen bereikte hij Warschau. Van 1944 tot het eind van de oorlog vocht hij vervolgens mee tegen de Duitse bezetters in de ‘opstand van Warschau’.

Lees ook: Ik overleefde Treblinka

Samuel Willenberg tijdens een herdenking in Treblinka:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties