Dark
Light

Rochus Misch (1917-2013) – De laatste bodyguard van Adolf Hitler

2 minuten leestijd
Rochus Misch
Rochus Misch

De laatste bodyguard van Adolf Hitler die nog in leven was, Rochus Misch, is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat melden Duitse media.

Restanten van Hitlers bunker
Restanten van Hitlers bunker
De Duitser kwam enkele jaren geleden in het nieuws doordat hij zijn memoires publiceerde en enkele grote interviews gaf. In een interview met de BBC vertelde hij onder meer over de laatste dagen van Hitler in de bunker in Berlijn.

SS-Oberscharführer Rochus Misch maakte vijf jaar lang deel uit van Hitlers kleine kring van vertrouwelingen. Hij werkte als bodyguard, koerier en telefonist voor de Führer. Toen de geallieerden steeds verder oprukten, trok Hitler zich terug in zijn bunker in Berlijn. Misch verkaste ook naar de bunker en werkte daar als telefonist.

Hij was de laatste overlevende die ooggetuige was van de laatste dagen in de bunker. Tegenover de BBC vertelde hij hoe op 30 april 1945 ineens rumoer uitbrak. Sommigen hadden een pistoolschot gehoord. Misch zelf had niets gehoord. Martin Bormann, Hitlers secretaris, beval de aanwezigen hierna stil te zijn, waarop men fluisterend verder sprak. Misch was aan de telefoon en begon luider te praten omdat hij in ieder geval iets wilde horen.

“Ik wilde niet het gevoel krijgen dat ik me in een dode bunker bevond”.

Nadat Bormann opdracht had gegeven Hitlers deur te openen, zag Misch Hitler met zijn hoofd op de tafel liggen. Eva Braun lag op de sofa. Misch vertelt in het interview verder hoe Hitler en Eva Braun werden opgetild om meegenomen te worden naar boven. Toen iemand tegen hem riep dat hij snel naar boven moest gaan omdat ze daar de baas gingen verbranden, besloot Misch niet te gaan. Hij was bang na afloop als ooggetuige ook gedood zou worden.

Potje patience

De volgende dag werden in de bunker de zes kinderen van Joseph Goebbels, Duitslands nieuwe leider, vermoord. Rochus Misch vertelde hoe de kinderen gedrogeerd werden door de arts en vervolgens door hun moeder, Magda Goebbels, om het leven werden gebracht. Nadat ze haar kinderen had gedood, kwam ze huilend beneden, volgens Misch.

“Ze ging aan tafel zitten en begon aan een potje patience”.

Enkele uren voordat de bunker werd overlopen door het Rode Leger, nam Misch de benen. Korte tijd later werd hij echter gevangen genomen. De negen jaar hierna bracht hij door in Sovjet-werkkampen.

Rochus Misch overleed donderdag na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Berlijn.

Boek: De laatste getuige – Ik was Hitlers koerier, telefonist en lijfwacht
Meer over Adolf Hitler

×