/

Israel Gutman (1923 -2013) – Holocaust-onderzoeker

Israel Gutman tijdens het proces tegen Adolf Eichmann (Publiek Domein - wiki)
Israel Gutman tijdens het proces tegen Adolf Eichmann

De bekende Holocaust-onderzoeker Israel Gutman is maandag 1 oktober 2013 op 90-jarige leeftijd in Jeruzalem overleden.

Gutman werd in 1923 geboren in Warschau en was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de opstand in het Joodse getto in de Poolse hoofdstad. Hij raakte gewond maar overleefde hierna nog drie concentratiekampen, waaronder Auschwitz, en een dodenmars. Zijn ouders overleden in het getto van Warschau.

Na de oorlog werkte Gutman voor het Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem. In 1961 was hij getuige in de zaak tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann, die ook wel de architect van de Holocaust wordt genoemd. Eichmann werd tijdens dit proces in Jeruzalem ter dood veroordeeld.

Israel Gutman was professor geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hij deed uitvoerig onderzoek naar de Holocaust en was onder meer nauw betrokken bij de totstandkoming van de Encyclopedie van de Holocaust die in 1990 werd uitgebracht.

Boek: Resistance. The Warsaw Ghetto Uprising – Israel Gutman

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: