Dark
Light

Lentetuin-schilderij Vincent van Gogh beschadigd bij diefstal

Auteur:
1 minuut leestijd
Lentetuin, Vincent van Gogh, onderzoek Marjan de Visser, foto: Denzel Feurich
Marjan de Visser onderzoekt Lentetuin van Vincent van Gogh - Foto: Denzel Feurich / Groninger Museum

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh dat enkele jaren geleden werd gestolen uit Museum Singer Laren en afgelopen najaar teruggevonden werd, blijkt als gevolg van de diefstal enkele beschadigingen te hebben opgelopen.

Het schilderij, onderdeel van de collectie van het Groninger Museum, wordt momenteel onderzocht in Depot Boijmans Van Beuningen door restaurator Marjan de Visser. Zij maakt daarbij onder meer gebruik van speciale röntgenfoto’s die in het Van Gogh Museum zijn gemaakt. Volgens de restaurator is het oude vernis op verschillende plekken beschadigd. Er zijn een paar krassen door alle lagen heen, tot in de grondering is op één plek zelfs het linnen iets te zien.

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884
Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884 – Groninger Museum – Foto: Marten de Leeuw

Wintertuin

De restaurator meent dat het linnen doek van het schilderij, dat oorspronkelijk uit 1884 dateert, rond 1903 voor een tentoonstelling in de galerie Oldenzeel (Rotterdam) op een eikenpaneel is gelijmd. Eerder werd verondersteld dat het werk op papier was geschilderd en op een paneel geplakt. Ook blijkt de voorstelling in het verleden te zijn bijgeschilderd. Vincent van Gogh startte het werk in 1883 als een Wintertuin maar het werd uiteindelijk een Lentetuin in het voorjaar van 1884.

Het schilderij blijft voor onderzoek nog even in Depot Boijmans Van Beuningen. In de maand februari is het werk daar te zien voor bezoekers. Eind maart keert het werk weer terug naar Groningen.

×