Dark
Light

Gestolen schilderij Vincent van Gogh na 3,5 jaar weer terecht

Auteur:
2 minuten leestijd
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Vincent van Gogh
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Vincent van Gogh (Groninger Museum)

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh is na drieënhalf jaar weer terecht. Het werk werd ruim drie jaar geleden gestolen uit Museum Singer Laren, waar het op dat moment in bruikleen was voor een tentoonstelling.

In 2021 werd na een dna-hit door de politie al een verdachte aangehouden en veroordeeld tot acht jaar haar cel. Hij werd niet alleen schuldig bevonden aan de roof van de Van Gogh, maar ook aan de diefstal van een schilderij van Frans Hals uit een museum in Leerdam, enkele maanden na de inbraak in Laren. De schilderijen zelf werden echter niet teruggevonden.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar is nu alsnog opgespoord, met hulp van de bekende kunstdetective Arthur Brand en onderzoekers van de Telegraaf. De detective volgde “het spoor van het miljoenenwerk” en ontdekte uiteindelijk dat een criminele organisatie het werk wilde inzetten als ruilmiddel bij een celstraf. Brand probeerde te onderhandelen maar slaagde er niet in de Van Gogh te bemachtigen.

Hoe de kunstdetective het schilderij uiteindelijk toch in handen kreeg is niet duidelijk. In de Telegraaf vertelt Brand wel dat hij afgelopen weekend “in het holst van de nacht” een man ontmoette op het Amstelveld in Amsterdam die beweerde het werk te hebben. Twee dagen later overhandigde die hem het schilderij. Volgens Brand vond de overdracht in goed overleg met de politie plaats. De identiteit van de man die het werk heeft overgedragen wil de detective niet bekendmaken.

Onderzoek

De komende tijd wordt het werk grondig onderzocht. Volgens het Groninger Museum heeft het schilderij geleden, maar verkeert het op het eerste gezicht nog in relatief goede staat. Het werk wordt de komende maanden ook wetenschappelijk onderzocht.

Vanwege dit onderzoek is de Van Gogh voorlopig niet in het museum te zien. Wanneer de Lentetuin weer op zaal hangt kan het museum op dit moment nog niet inschatten. Dit kan weken of maanden duren.

Het schilderij van Vincent van Gogh dateert uit 1884 en is geschilderd in olieverf op papier op paneel. Het is het enige schilderij van de kunstenaar in de collectie van het Groninger Museum en behoort tot de absolute topstukken van de collectie. Het bevond zich sinds het begin van de twintigste eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de Gemeente Groningen geschonken.

Verzekering

Het Groninger Museum is overigens geen eigenaar meer van het werk. Na de diefstal keerde de verzekering namelijk de waarde uit waarmee het formeel eigenaar werd van het schilderij. Het Groninger Museum heeft wel het recht op de eerste aankoop. De instelling is van plan van dat recht gebruik te maken.

×