Dark
Light

‘Mens eet al 6700 jaar popcorn’

Auteur:
1 minuut leestijd

Popcorn
Volgens een nieuwe studie zouden mensen 6700 jaar geleden al popcorn hebben gegeten. Dat is ongeveer 1700 jaar langer dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat de mens al zeer lang gepofte maïs eet was bekend. In een grot in New Mexico zijn al eens resten gevonden die aantoonden dat indianen het 5000 jaar geleden al aten.

Wetenschappers van het Smithsonian-instituut in Washington zeggen nu nog veel ouder bewijs te hebben gevonden.
´

Foto: Smithsonian

In Peru stuitten archeologen tijdens onderzoek namelijk op ongeveer 6700 jaar oude popcorn-resten. De popcorn zou klaargemaakt zijn door de maïskolven te roosteren op hete kolen of boven vuur.

Volgens de onderzoekers werd de popcorn destijds gezien als een echte lekkernij en werd het zeker niet dagelijks genuttigd.

De vondsten werden gedaan bij de Peruviaanse archeologische sites Paredones en Huaca Prieta. Er werden stukjes gepofte maïs gevonden van 4000 tot 6700 jaar oud.

Volgens de onderzoekers ontstond maïs ongeveer 9000 jaar geleden in het huidige Mexico uit een grasachtig plantje genaamd teosint. Enkele duizenden jaren later verscheen de maïs in Zuid-Amerika en ontstonden er verschillende soorten.

×