De Azteken-codices bieden belangrijke informatie. Ze hebben andere perspectieven dan de teksten van de Europese veroveraars, zoals de brieven van Hernán Cortés en de latere Spaanse kronieken.
Verpersoonlijkte fotografie worden de beelden van Tina Modotti genoemd. Haar kiekjes balanceren tussen esthetiek en politiek. Tina Modotti was echter meer dan een getalenteerde fotografe.
“De kolonie in Paraguay, gesticht door de Spaanse jezuïeten, lijkt in sommige opzichten wel een meesterstuk van medemenselijkheid. Het is blijkbaar een boetedoening voor de gewelddadigheden van de conquistadores. De Quakers in Noord-Amerika en de jezuïeten in Zuid-Amerika laten beide een nieuw licht over de wereld schijnen”. - Voltaire
Wetenschappers hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een beroemde vijfhonderd jaar oude mummie uit Peru. Het gaat om de mummie van een tienermeisje dat tussen de dertien en vijftien jaar oud was toen ze werd geofferd aan de Inca-goden. Na honderden jaren onder het ijs te hebben gelegen werd haar lichaam in 1995 ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Johan Reinhard.
Al in de negentiende eeuw lieten zwarte Amerikaanse theologen fundamentele kritiek horen op slavernij en achterstelling van de zwarte bevolking. Maar wat weinig mensen weten, is dat die kritiek ook in koloniaal Suriname klonk: bij Carel Paulus Rier, een zwarte Surinaamse Baptist.
Al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang kwam, voerden aan het begin van de achttiende eeuw slaafgemaakten in Suriname een heftige strijd voor hun vrijheid. Vele slaafgemaakten wisten weg te komen van de plantages en vestigden zich in de jungle van Suriname. Tot deze groep, die marrons worden genoemd, behoorde Kaási, leider van de ‘Kaásimarrons’ en aanvoerder
In 1741 slaat het Britse oorlogsschip HMS Wager te pletter op een verlaten eiland voor de zuidkust van het huidige Chili. Onder barre omstandigheden proberen de overgebleven bemanningsleden vervolgens te overleven. Al snel lopen de spanningen op het eiland hoog op, wat uiteindelijke resulteert in een grote muiterij.
In 1839-1840 verscheen 'Voyage à Surinam' van de Belgische kunstenaar en reiziger Pierre Jacques Benoit. Het werk trok vooral de aandacht vanwege de honderd kleurrijke steendrukken die het bevatte. Het boek heeft sterk bijgedragen aan het beeld dat men zich in Nederland van Suriname vormde.
De Universitaire Bibliotheken van Leiden (UBL) hebben een bijzondere kaart gekocht van Suriname. Het gaat om een zogenoemde manuscriptkaart uit 1830 van bijna tweeënhalve meter lang.
Het Land van de Tapuyas ontleent zijn naam aan het semi-nomadisch volk dat ooit rondzwierf in de droge binnenlanden van Noordoost Brazilië. De Tapuyas hadden geen boodschap aan de kolonisten uit Europa.