Dark
Light

Zuid-Amerika

Overzicht van artikelen over of gerelateerd aan de geschiedenis van Zuid-Amerika.
Reconstructie van de Inca-ijsmaagd

Gezicht van Inca-ijsmaagd door archeologen gereconstrueerd

Wetenschappers hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een beroemde vijfhonderd jaar oude mummie uit Peru. Het gaat om de mummie van een tienermeisje dat tussen de dertien en vijftien jaar oud was toen ze werd geofferd aan de Inca-goden. Na honderden jaren onder het ijs te hebben gelegen werd haar lichaam in 1995 ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Johan Reinhard.
2 minuten leestijd

De Kaásimarrons en hun verzet tegen slavernij in Suriname

Al lang voordat het debat over de slavernijafschaffing op gang kwam, voerden aan het begin van de achttiende eeuw slaafgemaakten in Suriname een heftige strijd voor hun vrijheid. Vele slaafgemaakten wisten weg te komen van de plantages en vestigden zich in de jungle van Suriname. Tot deze groep, die marrons worden genoemd, behoorde Kaási, leider van de ‘Kaásimarrons’ en aanvoerder
8 minuten leestijd
Matties (vriendinnen). Suriname. Eigendom van E. Klein, Paramaribo. No. 182. Lichtdruk in kleur. Paramaribo, H.B. Heyde, [ca. 1911].

Suriname in oude ansichten

Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart.
4 minuten leestijd
1 2 3 13
×