Militair Museum verwerft handleiding Enigma-machine

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft een uiterst zeldzame Duitse handleiding van de geheime Enigma-machine bemachtigd. De handleiding is gedrukt met oplosbare inkt. Er zijn volgens het museum nog maar drie van dergelijke exemplaren bekend.

Enigma-codeermachine
Enigma-codeermachine
De enige twee andere bekende exemplaren van de Enigma-handleiding bevinden zich in het Bundesarchiv in Berlijn en in het Imperial War Museum in Londen.

Het exemplaar, dat nog in goede staat verkeert, is afkomstig van de  ‘Marinebefehlshaber in den Niederlanden’. Deze functie werd in de oorlogsjaren vervuld door in totaal vijf verschillende personen. Na de oorlog kwam de handleiding in bezit van Nicolaas Govert de Bruijn, een inmiddels overleden wiskundige en hoogleraar in de wiskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij staat vooral bekend om zijn vele bijdragen op het gebied van de (wiskundige) analyse, getaltheorie, combinatoriek of combinatieleer en logica, vandaar De Bruijns belangstelling voor de Enigma. Zijn kleinzoon schonk de handleiding aan het Nationaal Militair Museum.

De handleiding was bedoeld voor het gebruik van Enigma-codeermachines. Deze machines, ook wel Schlüsselmaschine genoemd, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt zodat er in een soort geheimtaal gecommuniceerd kon worden. De handleiding die het museum in Soesterberg is gekregen was bedoeld voor de Enigma M, een machine die onder meer door de Duitse luchtmacht werd gebruikt. Het museum:

- advertentie -

“Het kraken van de Enigma’s door de geallieerden was een belangrijke activiteit en speelde vanwege het beschikbaar komen van geheime informatie over de Duitse oorlogsmachine een cruciale rol in het verloop van de oorlog, vooral met betrekking tot de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan, het front in Afrika en de landing in Normandië.“

Boek: Alan Turing en de Enigma-code

Documentaire over de Enigma

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: