Dark
Light

Miljoenen historische afbeeldingen online gezet

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de gedigitaliseerde afbeeldingen, 1908
Een van de gedigitaliseerde afbeeldingen, 1908

De Amerikaanse academicus Kalev Leetaru is bezig met de ontwikkeling van een enorme database waarin zo’n 12 miljoen rechtenvrije historische afbeeldingen geplaatst zullen worden. Inmiddels zijn er al 2,6 miljoen afbeeldingen op fotowebsite Flickr geplaatst. Dat meldt de BBC.

Internet Archive Book Images
Internet Archive Book Images


De afbeeldingen zijn afkomstig van meer dan zeshonderd miljoen pagina’s uit bibliotheekboeken die door de Internet Archive zijn ingescand. Tot nu toe waren deze afbeeldingen vrij moeilijk toegankelijk maar als het aan Leetaru ligt worden ze dus allemaal gratis toegankelijk gemaakt via Flickr.

Volgens de onderzoeker stonden bij digitaliseringsprojecten de afgelopen decennia teksten steeds centraal en werden afbeeldingen veelal genegeerd. Gedigitaliseerde boeken werden bijvoorbeeld beschikbaar gesteld als PDF. Naar afbeeldingen werd echter niet specifiek gekeken waardoor het vaak nog lastig is om die op te zoeken.

De afbeeldingen die Leetaru op Flickr plaatst dateren uit de periode van 1500 tot 1922 en zijn allemaal rechtenvrij. De academicus begon aan het project toen hij bij de Georgetown University in Washington werkte. Hij ontwikkelde zelf software die in staat is gedigitaliseerde bestanden te doorzoeken op afbeeldingen. Deze worden vervolgens automatisch uitgesneden en opgeslagen als afbeelding-bestand. Bij de afbeeldingen wordt ook een stuk tekst geplakt, zodat ze beter te vinden zijn.

×