Dark
Light

Muurdelen ‘Duitse Huis’ uit 13de eeuw ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Kloostermoppen gemetseld in Vlaams verband met afwisselend de korte en lange kant zichtbaar – Foto: Monumenten & Archeologie
Kloostermoppen gemetseld in Vlaams verband met afwisselend de korte en lange kant zichtbaar – Foto: Monumenten & Archeologie

Bouwhistorici van de gemeente Leiden hebben muurdelen gevonden die vermoedelijk van de commanderij van de Duitse Orde zijn. Deze machtige geestelijke ridderorde hield sinds 1268 domicilie in Leiden. De muurdelen dateren zeer waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. Het gaat om een van de vroegste stenen gebouwen in Leiden.

Muurresten uit de dertiende eeuw van een van de vroegste stenen gebouwen in Leiden – Foto: Monumenten & Archeologie
De vondst werd gedaan aan de Kloksteeg 27 door bouwhistorici van Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden. Op de eerste verdieping van het pand troffen de onderzoekers in de achtergevel en linkermuur bakstenen uit hoogstwaarschijnlijk de dertiende eeuw aan. Het gaat om zogenaamde kloostermoppen: flinke bakstenen van ongeveer 30 centimeter lang, 15 centimeter breed en 8 centimeter dik. Ze zijn gemetseld in Vlaams verband, wat betekent dat afwisselend de korte en lange kant zichtbaar is.

Eerder werden al in het nabijgelegen Gravensteen en de abdijkerk in Rijnsburg bakstenen uit de twaalfde eeuw aangetroffen. Dat zijn de oudst bekende bakstenen van Nederland.

Duitse Orde

De Duitse Orde ontstond in 1189 als een organisatie van ridders en broeders die hielpen de heilige plaatsen in Palestina te beschermen en zieken en gewonden te verzorgen. Na de Derde Kruistocht volgde een periode van expansie in Europa. De aanwezigheid van de orde in Leiden gaat terug tot 1268. Toen schonk graaf Floris V een stuk grond in het centrum en werd het patronaatsrecht van de St. Pieterskerk aan de orde overgedragen. Kort erna verrees aan de huidige Kloksteeg de commanderij, ook wel het Duitse Huis genoemd.

De orde in Leiden was een onderafdeling van de Balije van Utrecht. Hoewel de Duitse Orde al lang geleden uit Leiden verdween, is de orde de Sleutelstad niet vergeten. Vanuit de traditie van zorg aan zieken en zwakkeren verleent de RDO Balije van Utrecht nog steeds financiële hulp, onder meer aan de Pieterskerk.

Kloksteeg 27 wordt momenteel gerestaureerd. Onderdeel daarvan is het terugbrengen van de historische kleuren op de gevel. In het kader van het zogenaamde Leidse Kleurenproject zijn al ruim honderdvijftig panden met subsidie van de gemeente in de originele, historische Leidse kleuren geschilderd.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×