Nederlandse zangeres Jetty Paerl (92) overleden

Jetty Paerl in 1956 - Foto: CC/Vara
Jetty Paerl in 1956 – Foto: CC/Vara
Zangeres Jetty Paerl is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat bekendgemaakt.


De zangers werd onder meer bekend als Jetje van Radio Oranje omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog liedjes zong voor Radio Oranje, een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen. Ze werkte mee aan het cabaret de Watergeus dat in de beginperiode op Radio Oranje werd uitgezonden.

Jetty Paerl was Joods en bij terugkomst in Nederland bleek een groot deel van haar Joodse familie de oorlog niet te hebben overleefd. Haar broers leefden nog wel.

Eurovisiesongfestival

De zangeres is ook de geschiedenisboeken ingegaan als de vrouw die het allereerste liedje óóit op het Eurovisiesongfestival zong. Bij het allereerste Eurovisiesongfestival vaardigde Nederland in 1956 twee zangeressen af. Naast Jetty Paerl zong ook Corry Brokken een lied. Laatstgenoemde zou het songfestival een jaar later winnen.

Jetty Paerl zong tijdens de allereerste editie van het festival De vogels van Holland, een lied dat door Cor Lemaire en Annie M.G. Schmidt was geschreven.

Jetty Paerl – De Vogels Van Holland

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: