Vanaf 1942 gebruikten sommige Nederlanders een moffenzeef om de stoorsignalen van de Duitsers te elimineren. Zo kon men tóch naar Radio Oranje luisteren.
Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte een reconstructie.
Op 28 juli 1940 zendt Radio Oranje voor het eerst uit vanuit Londen. Radio Oranje was een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Scheveningen Radio verzorgde van 1904 tot 1999 de communicatie met schepen. De zender opereerde de eerste decennia vanuit de wijk Duindorp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Scheveningen Radio de uitzendingen staken.
Waarom een oerconservatieve joodse zakenman met nazistische vrienden bijna vijftien jaar geheim agent was voor een communistisch land bleef tot aan de verschijning van 'Averechts' een goed bewaard geheim.
Met zijn bruin bakelieten kast, het oma-stofje voor de luidspreker, de nostalgische knoppen en de zender-draaischijf ziet de volksontvanger er onschuldig uit. Maar wie meer weet over zijn geboorte voelt al snel dat het een duivelskind is.
De Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de draadloze telegrafie (1896), de voorloper van de radio. Dankzij de uitvinding van de Italiaan werd communicatie op lange afstand mogelijk. Guglielmo Marconi wordt op 25 april 1874 geboren in Bologna, als zoon van een Italiaanse landeigenaar. Zijn moeder was een Ierse. De jonge Marconi volgt opleidingen