Valdemar Poulsen, uitvinder van het antwoordapparaat

De Deense uitvinder Valdemar Poulsen ontwikkelde in 1898 de allereerste magnetische bandrecorder, de telegrafoon. Enkele jaren later maakte de Deen ook het antwoordapparaat voor de telefoon. De telefoonbeantwoorder stelde bellers in staat een bericht achter te laten wanneer hun telefoontje niet werd beantwoord.

De Bevrijdingsuitzending van Radio Oranje

Van de historische uitzending zijn ruim 19 minuten terug te vinden in de archieven van de omroep. De resterende 11 minuten zijn niet bewaard gebleven. De Wereldomroep maakte een reconstructie.

Max Lewin: radiopionier, politicus en spion

Waarom een oerconservatieve joodse zakenman met nazistische vrienden bijna vijftien jaar geheim agent was voor een communistisch land bleef tot aan de verschijning van 'Averechts' een goed bewaard geheim.

Volksontvanger of i-Hitler

Met zijn bruin bakelieten kast, het oma-stofje voor de luidspreker, de nostalgische knoppen en de zender-draaischijf ziet de volksontvanger er onschuldig uit. Maar wie meer weet over zijn geboorte voelt al snel dat het een duivelskind is.

Guglielmo Marconi – Uitvinder van de draadloze telegrafie

De Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de draadloze telegrafie (1896), de voorloper van de radio. Dankzij de uitvinding van de Italiaan werd communicatie op lange afstand mogelijk. Guglielmo Marconi wordt op 25 april 1874 geboren in Bologna, als zoon van een Italiaanse landeigenaar.

Het opmerkelijke verhaal van Tokyo Rose

Na de oorlog werd Iva Toguri geofferd aan de publieke zucht naar vergelding als compensatie voor de mannen, die nimmer meer huiswaarts zouden keren. Op acht punten werd ze aangeklaagd, van zeven werd ze vrijgesproken, maar één aanklacht – verraad – bezorgde haar de celstraf van tien jaar.

De illegale radio tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 13 mei 1943 kregen de Nederlanders van de bezetter te horen dat ze hun radio’s moesten inleveren. Dit deden de Duitsers om te voorkomen dat men naar verboden radiostations zoals de BBC of Radio Oranje zou gaan luisteren. Sommige Nederlanders gaven gehoor aan het bevel, maar een kwart van

1001 Vrouwen – Mia Smelt (1914-2008)

Maria Smelt (1914 -2008), presentatrice van het legendarische radioprogramma ‘Moeders wil is wet’ waar in de hoogtijdagen zo’n twee miljoenen mensen naar luisterden. Maria (Mia) Smelt groeide op in Hilversum, als jongste in een katholiek gezin met vijf kinderen. Haar ouders waren beiden zeer actief in de parochie. Toen de

Radiopresentatrice ontslagen na nazi-citaat

Een Duitse radio-presentatrice is ontslagen omdat ze in een van de uitzendingen een citaat van de nazi’s had gebruikt. Dat meldden Duitse media deze week. De presentatrice van de zender Gong 96,3 zei tijdens een uitzending eind juli “Arbei Macht Frei” tegen de luisteraars die op die dag moesten werken.