Dark
Light

New Hampshire – Amerikaanse staat

Auteur:
1 minuut leestijd
Vlag van New Hamsphire - Staat van Amerika

New Hampshire, staat in het noordoosten van Amerika behorend bij de regio New England. New Hampshire heeft als bijnaam Granite State en een oppervlakte van 24.239 km². Concord is de hoofdstad van de staat die ongeveer 1,3 miljoen inwoners heeft.

De staat New Hampshire in het rood gemarkeerd
De staat New Hampshire in het rood gemarkeerd
De korte kust van de huidige staat New Hampshire werd in 1603 voor het eerst verkend. Dit door de Engelse ontdekkingsreiziger Martin Pring. Enige tijd hierna (1605 en 1614) volgden de ontdekkingsreizigers Champlain en John Smith zijn voorbeeld. De eerste permanente kolonie ontstond in 1623.

Tijdens de Amerikaanse revolutie was New Hampshire de eerste staat die zijn Engelse gouverneur afzette en zelf een eigen regering formeerde. New Hampshire trad op 21 juni 1788, als negende, als staat toe tot de Unie.

Zegel van New Hampshire
Zegel van New Hampshire
Op de blauwe vlag van New Hampshire is in het midden het zegel van de staat te vinden. Om dit zegel zijn enkele afbeeldingen van lauriertakken te zien én negen sterren. Deze sterren symboliseren dat de staat als negende de Amerikaanse grondwet ondertekende.

In het zegel is het fregat USS Raleigh te zien. Dit schip werd in 1776 in Portsmouth gebouwd en was een van de eerste dertien schepen van de Amerikaanse marine. In 1778 veroverden de Britten het fregat. De vlag van de staat werd in 1909 in gebruik genomen.

×