Dark
Light

Iowa – Amerikaanse staat

1 minuut leestijd
Iowa - Staat van Amerika
Iowa - Staat van Amerika

Iowa, noordelijke staat van Amerika met de bijnaam Hawkeye State. De staat heeft een oppervlakte van 145.743 km² en ruim 3 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Des Moines.

De staat Iowa in het rood gemarkeerd
De staat Iowa in het rood gemarkeerd
Aan de naam van de staat is al te zien dat het grondgebied vroeger bevolkt werd door indianen. De staat is namelijk vernoemd naar de indianenstam Ioway, die ook wel Iowa genoemd werd. De bijnaam, Hawkeye State, verwijst naar indianenleider Black Hawk (1767-1838). Tijdens de oorlog van 1812 vocht de indiaan aan de zijde van de Britten tegen de Verenigde Staten, in de hoop de blanke kolonisten van het indianenterritorium te verdrijven.

Indianenleider Black Hawk
Indianenleider Black Hawk
Voordat Europeanen het gebied koloniseerden werd Iowa dus bevolkt door verschillende indianenstammen zoals de Ioway. Blanken bezochten het gebied voor het eerst in 1673. De Fransen Louis Jolliet en Jacques Marquette waren de eersten die Iowa bezochten. De staat was tot 1763 in Franse handen. Spanjaarden namen het gebied in die periode over, maar moesten het in 1800 weer afstaan aan de Fransen. In 1803 kwam het gebied in Amerikaanse handen door de zogenaamde Louisiana Purchase, waarbij Amerika een gebied van 2,1 miljoen km² voor een bedrag van 15 miljoen dollar van Frankrijk kocht.

Pas na de zogenaamde Black Hawk-oorlog (1832) waarbij de blanken verschillende indianenstammen bestreden werd Iowa massaler door de blanken bevolkt.

Iowa trad op 28 december 1846, als 29ste, toe tot de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) sloot de staat zich aan bij de Unie van noordelijke staten.

Vlag en motto van Iowa

Zegel van Iowa
Zegel van Iowa
Op de rood wit blauw-gekleurde vlag van de staat is een afbeelding van een adelaar te vinden die een lint vasthoudt. Op dit lint is het motto van de staat geschreven: Our liberties we prize and our rights we will maintain. De vlag, die uit 1921 stamt, heeft de kleuren rood, wit en blauw als verwijzing naar het Franse verleden.

Beknopte geschiedenis van de staat

×