NIOD onderzoekt geschiedenis van het ‘Oranjehotel’

Het NIOD is bezig met een groot onderzoek naar de geschiedenis van het Oranjehotel, de bijnaam van de gevangenis in Scheveningen waar gedurende de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders en militairen gevangen zaten.

Het onderzoek wordt geleid door Bas von Benda-Beckmann. Er worden onder meer veel archieven onderzocht maar de onderzoekers vermoeden dat zich ook nog veel relevant materiaal in particulier bezit bevindt. Het NIOD doet daarom een oproep aan het publiek om authentieke documenten, brieven, opgetekende herinneringen of ander materiaal over het Oranjehotel in te sturen voor het nieuwe onderzoek.

Museum

Er wordt momenteel ook gewerkt aan een openbaar museum over het Oranjehotel. Hierin zal onder meer stilgestaan worden bij de dodencel van de Scheveningse gevangenis, cel 601. In deze cel, die geheel in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, zaten gevangenen die korte tijd later op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd werden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: